Opoziția reclamă că polițiștii vor putea comite abuzuri la adresa cetățenilor prin acest proiect de lege, dacă va fi aprobat.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, inițiat de ministrul Carmen Dan și de Florin Iordache, a vfost adoptat cu 173 de voturi „pentru”, 82 „împotrivă” iar șase deputați s-au abținut.

Partidele din Opoziție PNL și USR au reclamat abuzurile pe care polițiștii le pot face prin această lege.

Marți, reprezentanții USR au anunțat că vor vota împotriva proiectului de lege, precizând că inițiativa conține „numeroase prevederi nocive”.

Astfel este modificată legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Printre amendamentele admise de deputați se numără și cel referitor la contravenția acordată celor care nu se legitimează în fața poliției.

Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Forma aflată în vigoare este: „refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penalăsau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.