Tinerii cu dificultăți în integrarea pe piața muncii, interesați de o experiență inedită de dezvoltare profesională mai au doar câteva zile pentru a se înscrie în proiectul JobDirect. Această inițiativă este destinată tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu sunt angajați, nu urmează o formă de educație sau nu participă la programe de formare profesională (NEETs).
Tinerii vor participa la un program de formare în Italia
Tinerii interesați de a-și începe cariera profesională mai pot încă să se înscrie într-un program de îmbunătățire a competențelor, cunoștințelor și experiențelor profesionale prin stagii de lucru și învățare în medii de lucru din Italia. Aceștia vor petrece 2 luni în țara mediteraneeană și vor fi sprijiniți pentru a se integra în medii de lucru potrivite abilităţilor lor (HORECA, activități educative cu copiii, hipoterapie, marketing, comunicare, VR, turism, call-center, bucătărie italiană, grădinărit și altele).
Ei au astfel şansa să petreacă două luni în Italia, gratuit, unde, pe lângă activităţile profesionale, vor beneficia de activități sociale, recreative și culturale, totul sub îndrumarea specialiștilor.
"Este o modalitate ca acești tineri să aibă un schimb de experiențe. Prin implicarea noastră directă, tinerii care sunt în grija statului, adică tinerii orfani vor beneficia de forme asemănătoare de sprijin de inserție prin care le formăm deprinderi și le prezentăm diverse meserii.
Prin intermediul acestor programe ei vor avea un schimb de experință cu tineri din alte țări. Eu sunt foarte mândră de țara mea", a declarat ministrul Familiei, Natalia-Elena Intotero.
Cei mai mulți tineri din UE, care nu muncesc
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat că anul acesta sunt peste 15.000 de locuri în tabere, 6.000 pentru studenți, 4.000 pentru tineri cu dizabilităţi, olimpici, tineri proveniţi din familii monoparentale şi din medii defavorizate, copii orfani cu vârsta între 14 şi 18 ani, în cadrul cărora sunt învăţaţi principalele deprinderi de viaţă.
„Sunt demersuri vitale pentru viitorul României având în vedere că avem cei mai mulți tineri din Uniunea Europeană care nici nu muncesc, nici nu învață. Institutul European de Statistică Eurostat arată că aproape 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani din România nu aveau nicio ocupație în 2022,” arăta Natalia-Elena Intotero.