Proiect. Industria auto germană vrea software românesc

Proiect. Industria auto germană vrea software românesc

România şi Germania colaborează în cadrul unui proiect derulat de BMW Group, privind dezvoltarea de parteneriate cu companii de IT autohtone în vederea producţiei de software pentru industria auto, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în cadrul discuţiilor avute în Germania cu omologul german.

“Chiar dacă cele două ţări au un parcurs de dezvoltare diferit, provocările pe care le întâmpină IMM-urile, atât din Germania, cât şi din România, privind procesul de digitalizare sunt comparabile. De aceea, cooperarea în acest domeniu şi dezvoltarea de proiecte comune destinate stimulării IMM-urilor pentru a se adapta noului trend european de digitalizare a industriei sunt priorităţi în relaţia cu partenerul nostru german. Un rezultat de succes al efortului nostru comun îl reprezintă proiectul de dezvoltare de parteneriate cu companii de IT româneşti în vederea producţiei de software pentru industria auto, pe care BMW Group îl derulează în România", a spus Petrescu.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, discuţiile au fost centrate, de asemenea, pe învăţământul dual, element cheie în dezvoltarea economiei germane, concept care începe să se contureze din ce în ce mai structurat în România, datorită prezenţei companiilor germane în ţară. "Trebuie gândit un model al învăţământului dual care să aibă tracţiune în România şi să fie implementat la nivel naţional, diversele formate de cooperare cu partea germană oferindu-ne cadru de dezbatere şi transfer de expertiza aplicată în acest domeniu", a menţionat ministrul roman, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, a fost abordată obţinerea de către România a statutului de membru OCDE, apreciindu-se faptul că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile pentru a face parte din această organizaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, au fost prezentate măsurile adoptate de Guvernul României care contribuie la atractivitatea arhitecturii fiscale din ţara noastră şi la impulsionarea parteneriatului dintre cele două ţări.

“Relaţia comercială cu Germania este foarte bună, însă consider că împreună putem să o facem şi mai puternică prin trecerea graduală de la exportul de materie primă la furnizarea de produse cu o valoare adăugată mare. Ne dorim ca valoarea importurilor din România să ajungă de la 1,26% din totalul importurilor economiei germane, cât este în momentul de faţă, la 3%', a subliniat Alexandru Petrescu.

Inovarea, revitalizarea industriilor tradiţionale prin identificarea unor noi valenţe cu aplicabilitate în alte sectoare industriale (exemplu: ţesătură produsă de industria textilă utilizată în industria auto), precum şi cooperarea în proiectul european privind reglementarea profesiilor au fost teme de importanţă majoră în cadrul întâlnirii ministrului Petrescu cu oficialul german.

Conform datelor oficiale, Germania este principalul partener comercial al României, cu o pondere de 21% din totalul schimburilor comerciale ale României cu ţările europene. Astfel, la 31 decembrie 2016, schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde de euro, în creştere cu 12,39% faţa de anul anterior, din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) şi 13,80 miliarde euro la import (+10,46).