Un proiect de lege care vizează majorarea vârstei de pensionare a militarilor a intrat în dezbatere public. Inițiatorii propun ca și cadrele militare să beneficieze de prelugirea perioadei de activitate, până la 65 de ani, în condițiile în care sistemul militar se confruntă cu „un deficit îngrijorător de resursă umană calificată”.
O propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost înregistrată la Camera Deputaților, pe 27 iunie.
Proiectul a fost inițiat de deputați PSD, Dorel Căprar și Mihai Weber și deputatul ALDE Marius Surgent. În cadrul modificărilor propuse de cei trei parlamentari se arată că sistemul militar se confruntă cu „un deficit îngrijorător de resursă umană calificată, în contextul în care pe parcursul ultimilor nouă ani modificările aduse legislației în domeniul militar și cele care au generat plafonări ale soldelor concomitent cu blocări ale încadrărilor au creat premisele unor treceri masive în rezervă, neurmate de încadrări care să acopere deficitul”.
În expunerea de motive a inițiatorilor se arată că, „la acest moment, personalul militar se compune din cadre ce se apropie de vârsta prevăzută de lege pentru trecerea în rezervă din oficiu, care din patriotism și devotament nu au ales să profite de avantajele legislației în domeniul pensiilor militare și cadre tinere, fără experiența necesară continuității misiunilor militare la standardele consecrate, ce nu vor mai avea în curând cu cine să învețe”.
„De perspectivă, se conturează înăsprirea acestui decalaj. (…) În condițiile în care vârsta standard de pensionare pentru militari este de 60 de ani, iar vârsta standard de pensionare în sistemul civil de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, pentru a preîntâmpina eventualele riscuri la adresa securității naționale, se impune permiterea rămânerii în activitate a cadrelor militare cu stare corespunzătoare de sănătate, la cerere, până la vârsta de 65 de ani”, se precizează în documentul depus la Camera Deputaților.
Guvernul trebuie să emită un punct de vedere până pe 20 septembrie. De asemenea, propunerea se află în dezbatere publică până pe 2 octombrie.