Evenimentul Zilei > Social > Proiect de lege. Mii de pensii anticipate parțiale ar putea fi recalculate
Proiect de lege. Mii de pensii anticipate parțiale ar putea fi recalculate

Proiect de lege. Mii de pensii anticipate parțiale ar putea fi recalculate

Un deputat vrea să modifice modul în care sunt „penalizați” cei care au ieșit din activitate cu pensie anticipată parțială înainte de 14 iunie 2016 pentru că sunt discriminați de legea în vigoare

Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Doar că ieșirea la pensie din activitate înainte de a împlini vârsta standard de pensionare se face cu perceperea unor penalizări.

Anul trecut, pe 14 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr.142/2016, care diminua procentul de penalizare aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei legale pentru pensionare, de la 0,75% cât fusese până la acel moment, la între 0,15% și 0,50%, în funcție de numărul de ani de anticipare.

Doar că legile, în România, nu se aplică retroactiv, așa că Legea 142 este valabilă doar pentru cei care au solicitat ieșirea la pensie anticipată parțială după intrarea ei în vigoare, adică la 16 iulie 2016.

Legea face discriminare

Drept urmare, celor care primeau deja pensie anticipată parțială sau care au depus solicitarea la casele de pensii pentru așa ceva înainte data intrării în vigoare a Legii 142, li se percepe, și acum, penalizarea de 0,75%, „creându- se astfel o situație discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată”, atrage atenția deputatul Adrian Solomon, autorul unui proiect de lege menit să repare aceste deficiențe.

Proiectul în cauză, care a fost depus la Senat, prevede, pe scurt, ca persoanelor care au ieșit din activitate cu pensie anticipată parțială în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 să le fie recalculate pensiile ce li se cuvin, la cerere și fără să li se mai aplice penalizarea de 0,75%, dar doar dacă nu au îndeplinit deja condițiile de pensionare pentru limită de vârstă (adică nu au împlinit deja 63 de ani femeile și 65 de ani bărbații), caz în care oricum iau deja pensia întreagă și nu mai este cazul să fie penalizați cu ceva. Acest proiect, care urmează să fie analizat la comisiile de specialitate din Camera Superioară a Parlamentului, nu prevede însă și vreo despăgubire pentru cei care au fost discriminați de anul trecut încoace.

Cum sunt „penalizate” acum pensiile anticipate parțiale

Potrivit Legii 142/2016, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte cu diminuarea acestuia, cu procente diferite, conform tabelului:

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: