Prognoze pentru 2012: Băncile se vor închide, iar noi ţări intră în recesiune

Prognoze pentru 2012: Băncile se vor închide, iar noi ţări intră în recesiune

Australia va intra în recesiune anul viitor, în timp ce Suedia şi Norvegia vor deveni noile paradisuri fiscale, estimează cel mai recent raport al băncii daneze Saxo Bank. Analiştii băncii preconizează totodată scăderi pe bursă şi prăbuşirea acţiunilor Apple.

Iată cele 10 previziuni ale Saxo Bank pentru anul viitor:

1. Acţiunile Apple Inc vor scădea cu 50 de procente faţă de vârful atins în 2011Apple se va confrunta în 2012 cu o concurenţă acerbă din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia şi Samsung pe câteva dintre cele mai competitive produse ale sale, dar mai ales pe iPhone şi iPad. Apple nu va reuşi să-şi păstreze cota de piaţă de 55 de procente (de trei ori mai mare decât Android) şi 66% pentru iOS, respectiv iPad, anticipează analiştii Saxo Bank.

2. Tratatul UE din decembrie 2011 se dovedeşte insuficient pentru a rezolva criza de finanţare a Uniunii - în special pe cea din Italia - iar criza datoriilor UE se va întoarce să se răzbune pe la mijlocul anului viitor. Drept răspuns, pieţele de acţiuni vor reacţiona şi vor scădea cu 25% în cazul plasamentelor short, punând politicienii în situaţia de a declara o "bank holiday" extinsă, închizând toate pieţele exchange şi băncile pentru o săptămână, sau chiar mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Un candidat încă neanunţat va ajunge la Casa Albă - În 1992, miliardarul texan Ross Perot a reuşit să profite de recesiunea economică şi de dezgustul populaţiei faţă de clasa politică americană şi a obţinut 18,9% din voturi. Au trecut trei ani cu Obama şi constatăm că puţine s-au schimbat. A crescut însă sentimentul deziluziei faţă de întreg sistemul politic american, ceea ce face să existe un context mai benefic ca niciodată pentru un al treilea candidat. Cineva cu un program solid orientat către schimbări reale ar putea apărea la începutul anului şi ar putea obţine preşedinţia în noiembrie 2012, în ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunând 38% din votul popular.

4. Australia intră în recesiune - Efectele valului gigantic de încetinire economică în zona Asia-Pacific se văd astăzi şi în Vest, împing alte state în recesiune. O ţară dependentă de bunăstarea Chinei este Australia, cu puternica ei dependenţă de minerit şi resurse naturale. Şi, cum cererea adresată Chinei pe aceste ramuri industriale s-a diminuat, Australia este împinsă către recesiune, recesiune care va fi exacerbată de crahul imobiliar care se va produce şi acolo în sfârşit, la cinci ani faţă de restul lumii civilizate.

Naţionalizări de bănci

5. Acordurile Basel III şi regulamentele vor provoca naţionalizarea a 50 de bănci - De îndată ce vom intra în 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creşte pe măsură ce noile cereri de capital se vor înmulţi rapid, iar noile regulamente vor cere băncilor să reducă repede gradul de îndatorare. Asta va crea nişte vânzări spectaculoase de asseturi bancare pe piaţă, de vreme ce numărăm cumpărătorii pe degete. O posibilă îngheţare a pieţei interbancare europene îi va forţa pe cei care economisesc să intre în vrie şi să facă retrageri masive. Peste 50 de bănci centrale vor ajunge în contabilitatea guvernamentală, iar câteva cunoscute bănci comerciale vor înceta să existe.

6. Suedia şi Norvegia vor deveni noul paradis bancar, înlocuind Elveţia - Pieţele de capital ale statelor despre care vorbim sunt incomparabil mai mici decât ale Elveţiei, însă elveţienii şi devalorizează agresiv moneda naţională, iar administratorii fondurilor îşi caută noi "paradisuri". Investiţiile în obligaţiunile emise de guvernele celor două ţări le-au făcut atât de populare încât dobânzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte bază sub clasicele obligaţiuni de stat emise de Germania.

7. Banca Centrală Elveţiană câştigă şi propulsează curusul euro/chf la 1,5. Insistenţa cu care Elveţia luptă împotriva aprecierii propriei monede va continua să dea rezultate în 2012. Cu indicii fundamentali elveţieni - în special cei legaţi de exporturi - în suferinţă în 2012 mai ales din cauza întăririi francului în trecut, Banca Centrală Elveţiană şi guvernul elveţian vor mai îndura ceva pentru a preveni pagube colaterale şi mai mari şi vor introduce extensii ale actualelor programe, poate chiar şi dobânzi negative pentru a împiedica "evaporarea" capitalului din Elveţia şi a duce EURCHF la un maxim de 1,50 în 2012. 8. Cursul dolar/cny creşte cu 10 procente, la 7,00. Pe măsură ce se diminuează veniturile din oraşele fantomă cu milioane de locuitori ale Chinei, iar exportatorii se luptă cu marginile de profit infime odată cu creşterea monedei naţionale chineze, această ţară este în pragul unei "recesiuni", ceea ce înseamnă creştere economică de 5-6%. Politicienii de la Beijing vor să-i salveze pe exportatori permiţând CNY să scadă în faţa dolarului american - ancorat în propria zonă de siguranţă, în pofida unei încetiniri a economiei globale şi a unei crize a datoriilor în plină desfăşurare în Europa - aducând raportul la 7,00, deci o creştere cu 10 procente.

9. Indicele Dry creşte cu 100 procente - Preţurile scăzute ale ţiţeiului în 2012 ar putea duce la creşterea indicelui baltic Dry, odată cu scăderea costurilor de operare. Ne aşteptăm ca Brazilia şi Australia să-şi extindă reţeaua de furnizori de minereu de fier, ducând la o scădere a preţurilor şi mai pronunţată şi, în consecinţă, la importuri crescute din China pentru a-şi satisface insaţiabila producţie industrială. Vom avea, aşadar, o cerere explozivă de minereu de fier. 10. Preţul grâului se va dubla în 2012 - Preţul grâului se va dubla în 2012 după ce, în 2011, vom înregistra cele mai proaste recolte. Cu 7 miliarde de suflete care trebuie hrănite pe Pământ şi tiparniţele de bani la capacitate maximă, vremea nefavorabilă în toată lumea a transformat anul acesta într-unul teribil pentru agricultură. În special grâul va avea de suferit, mai ales din cauza investiţiilor speculative care vor duce preţul undeva către cea mai ridicată poziţie înregistrată în 2008.