Prognoză sumbră: România va fi tot mai AFECTATĂ de criza imigranților și de CONFLICTUL cu Rusia
- Radu Pădure
- 10 mai 2016, 07:17
Criza refugiaților și conflictul Occidentului cu Rusia vor prinde ca într-un vârtej, din ce în ce mai mult, România și Bulgaria, se arată într-o analiză a Stratfor.
„România și Bulgaria: prinse între crize” se intitulează analiza prestigiosului institut de studii geo-strategice, în care se arată că toate eforturile celor două state de a intra în Spațiul Schengen se vor lovi de măsurile celorlalte țări membre de a limita libertatea de mișcare, ca urmare a valului de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. O altă piedică în calea intrării în Schengen a României și Bulgariei o va constitui creșterea sentimentelor naționaliste în Vestul Europei.
Există riscul ca românii și bulgarii să fie percepuți în Occident asemenea imigranților musulmani, arată analiza Stratfor.
În ceea ce privește conflictul cu Rusia, România și Bulgaria par să accepte consolidarea militară a Occidentului. Bucureștiul și Sofia demonstrează că sunt gata să joace un rol militar mai important pe flancul estic al Europei. Ca și în trecut, România și Bulgaria vor fi atrase ca într-un vârtej în evoluțiile politic din Europa, Rusia și Turcia, avertizează institutul de studii geostrategice american.
Stratfor amintește că și în trecut vecinii mai mari au influențat puternic destinul României: Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Rusia țaristă și apoi Uniunea Sovietică.
Din păcate, crede Stratfor, Bucureștiul și Sofia nu vor ști să profite de conjunctură pentru a juca un rol mai important în regiune, și mai mult vor reacționa la evenimente, în loc să încerce să le provoace.
În ceea ce privește criza imigranților, dacă ea nu a afectat prea mult până acum România și Bulgaria, există toate probabilitățile să o facă de acum încolo. Mai ales în condițiile în care acordul dintre UE și Turcia nu va funcționa - și există semne în acest sens – rutele imigranților, care au ocolit până acum România și Bulgaria, ar putea încerca să traverseze aceste țări.
Bulgaria, care nu dorește să figureze pe noile rute ale imigranților, lucrează deja la planuri comune cu Macedonia pentru consolidarea frontierelor și a securității.
Din păcate, dinspre România nu vine nici o veste în acest sens.
România și Bulgaria sunt destul de îngrijorate de evoluția conflictului din Ucraina și se tem că acesta s-ar putea extinde până la granițele lor. De aceea, cele două țări au devenit elemente strategice importante pe flancul estic al NATO.
Sofia, din cauza legăturilor tradiționale cu Rusia și a dependenței sale energetice mai mari, este mai deschisă spre Moscova decât Bucureștiul, arată Stratfor. De asemenea, oligarhii bulgari sunt mai legați de „colegii” lor ruși, în comparație cu oligarhii români.