Criza financiară din 2008 și Marea Recesiune rămân încă proaspete în memoria multor investitori. Oamenii au devenit martori la pierderi de 30% la portofoliile lor sau chiar mai mult, iar angajații de vârste medii și-au văzut salariile scăzând de la o lună la alta, amenințându-le astfel planurile de pensionare. În loc să acționeze rațional în perioade de criză, mulți oameni au tendința de a reacționa exagerat și de a înrăutăți, astfel, situația. Analiștii financiari vin cu noi sfaturi pentru românii care au economicii și vor să obțină profit în baza acestora.
În timp ce mulți oameni intră în panică, persoanele răbdătoare și metodice ar putea să vadă în crizele economice o oportunitate, dacă știu cum să investească banii. Investițiile în timpul unei crize sunt, fără îndoială, riscante, deoarece, în cel mai bun caz, calendarul și amploarea unei redresări sunt incerte.
Cu toate acestea, acei investitori care reușesc să investească în timpul unei crize fără să cedeze în fața fricii iraționale și a anxietății pot obține randamente mai mari în timpul unei redresări. Analistul financiar Adrian Negrescu a prezentat câteva metode pentru a scoate profit în baza economiilor.
Modalități de a obține profit din economii
Românii care au pus bani deoparte până acum pot să obțină profit investindu-i în titluri de stat, depozite bancare, criptomonede, aur sau la bursă. De exemplu, în cazul unor economii de în valoare de 1.000 de lei, cel mai eficient este ca aceștia să fie investiți în titluri de stat, potrivit analistului financiar citat.
„Ca să obţinem profit, dacă depunem la bancă, spre exemplu, 1.000 de lei îi putem depune ca titluri de stat, unde dobânda e de 5,5%. În criptomonede, nu recomand decât pentru cei care se pricep, pentru că se pot pierde bani foarte repede, iar la bancă, pentru depozit bancar, primeşti dobândă 2-3% maxim.
În aur se câştigă, dar pe termen lung. Şi la bursă merită, dar doar pe acţiunile care ţin de utilităţi, în principal”, a explicat analistul financiar Adrian Negrescu, într-o intervenție televizată la Antena 3.
Cum poți investi bani în perioade de criză
Piețele bursiere nu sunt singura modalitate de a investi în timpul unei crize. În timpul Marii Recesiuni, prețurile locuințelor s-au prăbușit, pe măsură ce bula pieței imobiliare a explodat. Persoanele care nu-și mai puteau permite să își plătească ipotecile au fost executate silit, iar multe locuințe erau sub nivelul supraviețuirii, suma datorată băncii pentru ipotecă depășind valoarea capitalului propriu al proprietății.
Cumpărătorii de locuințe și cei care investesc în imobiliare au reușit să achiziționeze active imobiliare valoroase la prețuri sub nivelul normal și, prin urmare, au putut să se bucure de profituri frumoase pe măsură ce piața imobiliară s-a stabilizat și și-a revenit. În mod similar, așa-numiții investitori-vulturi au reușit să profite de pe urma preluării unor companii bune, care au fost afectate de recesiune, dar care, în rest, au fundamente bune.