Evenimentul Zilei > Actualitate > Profeţie sumbră a UBS: Grecia intră în faliment în 2012. Recesiunea va cuprinde Italia, Spania şi Portugalia
Profeţie sumbră a UBS: Grecia intră în faliment în 2012. Recesiunea va cuprinde Italia, Spania şi Portugalia

Profeţie sumbră a UBS: Grecia intră în faliment în 2012. Recesiunea va cuprinde Italia, Spania şi Portugalia

Falimentul Greciei este inevitabil şi va avea loc chiar în următoarele luni, cel mai probabil atunci când Grecia va avea de făcut multe refinanţări, în martie 2012, scriu analiştii UBS Wealth Management, în cel mai recent raport.

"Mulţi factori de decizie de la nivel politic cred că este încă posibil să salveze situaţia financiară a ţării printr-un împrumut adiţional şi un regim strict al cheltuielilor publice şi prin privatizări şi reforme", mai scrie în raport.

Alţii sunt deja resemnaţi la gândul că Grecia va intra în incapacitatre de plată, dar se gândesc că totuşi acest deznodământ poate fi amânat până în 2013, când Mecanismul de Stabilitate Europeană va oferi o bază legală pentru un faliment organizat. Însă analiştii UBS consideră că falimentul ţării este inevitabil.

"Întrebarea care se pune acum este dacă va putea fi prevenită răpândirea acestei probleme la alte state sau la bănci de importanţă sistemică. Ne aşteptăm ca acest fenomen de contagiune să poată fi în cele din urmă ţinut sub control, dar să necesite costuri financiare şi politice importante", mai scriu analiştii UBS.

În opinia acestora, economia zonei euro aproape că va stagna anul viitor. Pe lângă Grecia, Portugalia şi Spania, precum şi alte ţări, ca Italia, ar putea intra în recesiune.

Un faliment în zona euro va ridica provocări importante pentru investitori în perioada următoare, mai scrie în raport.

CITIŢI ŞI:

  • Grecia va primi cele 8 miliarde euro!
  • Troika le dă bani grecilor. Ce au ei de făcut?
  • Gheorghe Ialomiţianu: România ar putea reintra în recesiune, dacă situaţia din Europa se înrăutăţeşte
  • FMI: Nu este exclus ca economia globală să fie în recesiune în 2012
  • Europa se îndreaptă spre a doua recesiune şi ar putea trage SUA după ea
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.