Exagerează Angela Merkel când afirmă că 60-70 la sută dintre germani ar putea contracta la un moment dat coronavirusul? Sau se înșală Donald Trump când spune că epidemia o să treacă? Ziariștii de la săptămânalul german Des Spiegel i-au cerut părerea unui specialist de la prestigioasa Universitate Harvard și n-au aflat lucruri prea îmbucurătoare.
Potrivit epidemiologului Marc Lipsitch, 60 la sută dintre adulți ar putea fi infectați cu coronavirus. El spune că, dacă fiecare purtător transmite boala altor două persoane, acesta este procentul la care se ajunge.
Mai mult, „jumătate din populația adultă trebuie să se infecteze înainte ca răspândirea să se poată opri definitiv. Aceasta nu este o estimare neîntemeiată, ci pur și simplu matematica de bază a epidemiilor”.
În ceea ce privește numărul victimelor, Lipsitch e mai degrabă moderat:” Credem că aproximativ 1 sau 2 la sută dintre persoanele simptomatice mor, dar nu știm câte persoane sunt cu adevărat infectate. Este ca un aisberg cu cazurile grave deasupra apei, vizibile, și cu cele asimptomatice sub apă. Nu vom ști cât de mare este cealaltă parte a aisbergului - și astfel nu putem calcula adevărata rată a mortalității”.
Potrivit expertului, noul coronavirus este mai periculos decât SARS și riscul de a provoca o pandemie este mai mult mare. „La SARS, aproape toate transmisiile par să se fi făcut de la pacienți care aveau simptome, așadar s-a putut controla răspândirea mai ușor. La virusul care provoacă COVID-19 pare să fie diferit”.
Cercetătorul de la Harvard, în vârstă de 50 de ani, este pesimist în legătură cu posibilitatea autorităților de a ține epidemia sub control.
„Nu cred că virusul mai poate fi oprit. E prea târziu pentru asta. În Statele Unite, dar și în Germania, vedem o transmisie care nu este legată de niciun caz cunoscut. Deci, virusul s-a răspândit deja local”.
Cu toate astea, Marc Lipsitch crede că nu avem altceva de făcut: ”Chiar dacă nu urmărim toate contactele, putem reduce numărul de infecții. Ceea ce China a făcut colectiv în orașele lor este eficient. În final, numărul total de persoane infectate poate fi similar, dar încetinim răspândirea bolii în mod semnificativ”.
Iar această încetinirea este o reușită uriașă. „În primul rând, este important pentru că spitalele și medicii au o anumită capacitate și nu avem interesul să fie depășită. În al doilea rând, în fiecare săptămână învățăm mai multe despre medicamentele care pot funcționa și cu siguranță vom avea protocoale de tratament mai bune. Dacă ați avea de ales, ați prefera să faceți boala în șase luni de acum înainte, nu acum”.
Expertul, care a studiat de ani în șir pandemia gripală devastatoare din 1918-1920, spune că gripa spaniolă și noul coronavirus au ceva în comun. Chiar dacă vi se pare că viziunea lui este în general prăpăstioasă, acest ultim sfat dat autorităților e cât se poate de înțelept.
„Am aflat din anii 1918 până în 1920 că ridicarea interdicțiilor prea devreme poate face din nou numărul de cazuri să crească și să apară un al doilea vârf. Asta, desigur, pentru că virusul este încă prezent. Oricum, măsurile pe care le iau autoritățile nu pot fi menținute pentru totdeauna, deci va fi un compromis”.