Profeția lui Adrian Năstase! Barca PSD, „părăsită de șobolani”

Profeția lui Adrian Năstase! Barca PSD, „părăsită de șobolani”

Adrian Năstase spune că PSD trebuie să analizeze greșelile făcute în ultimii ani , partidul urmând să fie părăsit de oportuniști

La o zi după căderea Guvernului Dăncilă, fostul premier Adrian Năstase a publicat pe blogul său o analiză referitoare la evoluția PSD dar și a viitorul partidului, după trecerea moțiunii de cenzură. Năstase și-a intitulat analiza " Creșterea și descreșterea Partidului Social Democrat", comparând situația partidului cu cea a Imperiului Otoman.

Adrian Năstase spune că prin adoptarea moțiunii de cenzură s-a încheiat o perioadă de decizii greșite, care au determinat pierderea guvernării, un astfel de exemplu fiind întocmirea , de către Liviu Dragnea, a listelor pentru parlamentare pe baza " agendelor de telefon și a intereselor clientelare".

Năstase spune că Viorica Dăncilă are cel mult șanse să între în turul doi, dar nu poate câștiga fotoliul de la Cotroceni .În opinia lui Năstase, soluția corectă ar fi fost, susținerea candidaturii lui Tăriceanu și formarea unei majorități parlamentare consolidate până la alegerile parlamentare.Năstase crede că „avantajul" votului de ieri este că partidul va trece printr-o „năpârlire" necesară, mulți oportuniști sau șobolani urmând să sară din barca puterii, chiar și unii din apropierea fostului premier:

„Prin votul la moțiune s-a încheiat o perioadă de decizii eronate ce au dus la pierderea guvernării. În urmă cu mai multe luni, scriam că există trei obiective pe care le poate urmări Viorica Dăncilă – câștigarea alegerilor prezidențiale (obiectiv ce pare redus la intrarea în turul doi), păstrarea guvernării până la alegerile parlamentare (obiectiv pierdut) și reconsolidarea partidului, ca obiectiv pe termen lung.

O analiză a greșelilor comise va fi făcută, fără îndoială. Aș menționa, între altele, configurarea, de către Dragnea, a listelor PSD pentru parlamentare, liste bazate pe agende de telefon și pe interese clientelare – ceea ce a permis trădări și tranzactionism, lipsa de voință și de coerentă în parlament. Au lipsit de pe aceste liste personalități marcante, în special în domeniul juridic. „Masa de manevră" gândită de Dragnea s-a împrăștiat în funcție de bătaia vântului. Nu vreau să învârt cuțitul în rana dar acest al doilea semnal de alarmă trebuie luat în calcul foarte serios.

Scriam că Viorica Dăncilă riscă să devină un țap ispășitor al deciziei de a candida. Soluția corectă politic, la acel moment, era candidatura lui Tăriceanu și formarea unei majorități parlamentare consolidate până la alegerile parlamentare. Baronii partidului, la fel ca și în cazul candidaturii lui Ponta, au făcut presiuni asupra ei să candideze, considerând că cel mai mare partid social-democrat din Europa nu-și poate permite să nu aibă propriul candidat la prezidențiale. Acum, probabil, unii dintre ei o vor atacă pe Dăncilă, considerând că ei nu erau de acord și cu pierderea guvernării. De aceea, probabil, se vor da astăzi două hotărâri de guvern pe o rectificare rapidă de buget.

Unii dintre liderii partidului vor încerca să se agațe de putere, poate vor mai ciupi câteva luni de benficii, alături de Ponta, Tăriceanu, Băsescu. .

Ar fi o mare greșeală. Partidul are nevoie de o strategie pe termen mai lung. O nouă politică de cadre, idei coerente de politici publice, o asumare clară a opțiunii de stânga, departamente funcționale, o structura dinamică de tineret (trădarea președintelui acestei structuri ar trebui să dea de gândit).

O altă bătălie este în curs. Viorica Dăncilăși-a asumat-o și trebuie să o ducă la capăt, încercând un rezultat cât mai bun.

„Avantajul" votului de ieri este că partidul va trece printr-o „năparlire" necesară. Mulți oportuniști sau șobolani vor sări din barcă. Chiar și unii din apropierea fostului premier.

În astfel de momente, trebuie să ne amintim ce spunea Pierre de Coubertin: „Ai învins, continuă, ai pierdut, continuă", a scris , pe blogul sau , Năstase