
Vă răspunde: Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Magdalena, Târgu-Mureş: Am văzut că foarte multe persoane consumă linte şi am înţeles că este foarte sănătoasă. Este într-adevăr atât de bună lintea? Necesită un mod de preparare mai elaborat, cum este cazul fasolei? Lintea este foarte bună, bogată în proteine, fier şi fibre. Cel mai bun mod de preparare este fierberea, iar prima apă este bine să se arunce pentru a evita flatulenţele. Poţi să consumi câtă linte vrei, în funcţie de toleranţa ta. Contraindicaţii nu există, dar ţine cont că meniul tău nu trebuie să se bazeze doar pe acest aliment. Mariana Diaconeasa, Bucureşti: De la ce vârstă se poate da peşte unui copil şi care este tipul cel mai bun pe care mi-l recomandaţi? De asemenea, mai vreau să ştiu care este cel mai bun mod de preparare. Dacă apar alergii din cauza asta, la ce vârstă se poate întâmpla şi cum se manifestă? Pot apărea aceste alergii şi la vârste mai înaintate dacă micuţul a consumat peşte în primul an de viaţă? Tipurile de peşte care pot cauza alergii sunt tonul, macroul şi scrumbia. Aceştia pot fi daţi copiilor mai mari de 10 ani. Celor mai mici li se poate da crap, şalău sau ştiucă, de două ori pe săptămână, dar după ce li s-a testat toleranţa la peşte. La început, ar trebui să li se dea o porţie mai mică şi să se urmărească reacţiile. Porţiile se măresc pe parcurs. Micuţii pot avea efecte adverse precum crampe, diaree etc. Sub nicio formă nu trebuie să li se dea copiilor peşte afumat sau la conservă, ci doar proaspăt, înăbuşit. Dacă apar alergii, acestea se manifestă rapid, după câteva minute sau ore.