Profesorul de NUTRITIE: Care sunt conservele cele mai bune?
- Adam Popescu
- 23 ianuarie 2007, 02:00
Va raspunde Prof Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Georgiana: Cat de bune sunt conservele in alimentatie? Pot substitui alimentele naturale din care provin? Nicio conserva nu poate substitui produsul natural. Exista doar mici exceptii: sardinele, spre exemplu, daca nu au contraindicatii si sunt bine procesate (le alegem pe cele mai bune si mai scumpe), sunt o sursa buna de calciu si vitamina D3. Daca am putea manca sardine proaspete, ar fi si mai bine. Sunt unele conserve sterilizate termic, altele chimic, prin afumare.
Acestea din urma sunt sarate si nu sunt sanatoase. Studii recente arata ca, in medie, un european consuma pe zi, in loc de sase grame de sare cat ar trebui, cu cinci grame mai mult, acest surplus de sare provenind in 80a din cazuri din alimentele procesate industrial (conserve). Surplusul de sare afecteaza bolnavii de plamani sau astmaticii, indesindu-le crizele.
Si conservele de peste sunt bune, daca sunt de calitate. Pestele, printr-o forma de conservare, devine accesibil si in zonele cu populatii care nu locuiesc langa ocean.
Cel mai grav ar fi daca am suplini legumele si fructele cu tot felul de conserve. Singura exceptie sunt legumele congelate. Acestea trebuie insa gatite fara decongelare, altfel isi pierd din calitati.
Pateurile la conserva sunt insa o alegere foarte proasta. Daca pe el scrie pateu de ficat, la ingrediente apare si faptul ca au folosit si carne de porc. Din punct de vedere nutritional pateul la conserva este foarte slab, motiv pentru care nu-l recomand. La conservele de carne, in schimb, calitatea depinde de aditivii folositi si de modul de preparare, in rest ele nu sunt chiar asa rele.
Cat despre mancarea deja gatita sub forma de conserve, am putea s-o consumam, insa in aceeasi zi ar trebui sa mancam si o portie de legume si fructe proaspete.