Românii, victime colaterale ale crizei politice. Plata salariilor depinde de învestirea noului guvern

Românii, victime colaterale ale crizei politice. Plata salariilor depinde de învestirea noului guvern sursă: arhivă

Profesorii ar putea să nu-și mai primească salariile la finalul anului acesta și începutul anului viitor, dacă până în decembrie nu va fi învestit un nou guvern.

Vestea proastă este dată cadrelor didactice chiar de ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit spuselor acestuia este nevoie de o nouă rectificare bugetară, în luna decembrie, pentru ca Ministerul să aibă fondurile necesare pentru plata salariilor.

Or, conform legii, rectificarea bugetară nu poate fi realizată decât de un guvern cu puteri depline, iar nu de unul interimar. Drept urmare, susține Sorin Cîmpeanu, dacă actuala criză guvernamentală nu se va încheia, profesorii ar putea să nu-și mai primească salariile.

„Avem execuţie de 50% pe primul semestru. Deci, am fost exact în grafic cât am planificat. Din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie (n.r. - la Ministerul Educaţiei) atât de bună, încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Educației a precizat că salariile profesorilor depind de situația politică a țării și de capacitatea partidelor de a ajunge la o înțelegere până la momentul respectiv

„Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un Guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto. EVZ

Criza politică este departe de a fi încheiată

Criza politică din România, provocată de decizia lui Florin Cîțu, de la începutul lunii septembrie, de a revoca un ministru al USR este departe de a fi rezolvată. Încăpățânarea liberalilor de a impune un guvern minoritar, condus de Nicolae Ciucă, nu este agreată nici de PSD, nici de USR, fost partener de guvernare.

Negocierile pentru obținerea susținerii parlamentare, necesară învestirii guvernului Ciucă, bat pasul pe loc. Nici unul dintre cei implicați nu pare dispus să cedeze la pretențiile sale pentru ca situația să fie deblocată.

Liberalii își doresc doar votul în Parlament, pentru învestirea guvernului, fără să cedeze nimic la schimb. Pe de altă parte, oficial, PSD a avansat un set de propuneri care, în viziunea sa, ar duce la ieșirea din criză, dar pe care PNL nu le acceptă. Neoficial, PSD nu ar zice nu nici cooptării în guvern, cu miniștri, lucru pe care liberalii nu ar vrea să-l accepte.

De partea cealaltă, USR, spune că nu va vota un guvern minoritar PNL și solicită, la rându-i cooptarea într-un guvern Ciucă precum și un calendar clar cu reforme care să fie adoptate.

Iar de aici, situația pare că a intrat într-un alt blocaj, cu șanse reduse de a fi rezolvată.