Profesorii, solicitați să devină “ambasadori” ai campaniei de vaccinare

Școli. Sursa: Arhiva EVZ

Discuțiile la nivel național, pe tema campaniei de vaccinare, se intensifică. De vaccinarea cadrelor didactice depinde, potrivit guvernanților, redeschiderea totală a unităților de învățământ. Potrivit unor voci din cadrul coaliției de guvernare, jumătate dintre profesori s-au vaccinat deja, însă statistica va urma să înregistreze creșteri în acest sens.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirma, marţi, că, pe fondul trendului epidemiologic optimist, putem spera la deschiderea şcolilor pentru toţi elevii chiar din această lună. Însă dincolo de evoluţia imprevizibilă a pandemiei, calea sigură pentru revenirea la normalitate rămâne vaccinarea, potrivit guvernanților.

Profesorii - ambasadori ai campaniei de vaccinare

“Am trecut cu bine de sărbătorile pascale, dar urmează o perioadă decisivă în privinţa reuşitei vaccinării. Din acest motiv, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, nu doar a profesorilor”, a declarat George Șișcu. 

Potrivit liberalului, inclusiv PNL a solicitat mobilizarea generală a primarilor săi şi a aleşilor locali liberali, pentru ca demersul să fie încununat de succes. “Suntem primul partid care adoptă o asemenea linie, fiind cu toţii determinaţi să atingem la începutul toamnei pragul de 10 milioane de persoane vaccinate”, a spus George Șișcu. 

Conform deputatului, profesorul reprezintă un reper important al fiecărei localităţi urbane sau rurale, iar cuvântul acestuia cântăreşte greu în faţa membrilor comunităţii. Prin urmare, parlamentarul și-a exprimat dorința, susținută și de alți guvernanți, ca profesorii să devină ambasadori ai campaniei de vaccinare. Până în prezent, potrivit vocilor de la guvernare, jumătate dintre profesori s-au vaccinat deja. “Procesul nu s-a încheiat, astfel încât sunt sigur că procentul va mai creşte”, s-a exprimat deputatul liberal. 

PSD: “Abia acum s-a trezit Cîmpeanu…”

Deputatul PSD Bogdan Gruia Ivan susține că, în ciuda faptului că nu a trecut mult timp de când ministrul Educației și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se certau în legătură cu măsura testării în unitățile de învățământ, nici în prezent nu ştim cum se va proceda dacă apar infectări în rândul elevilor şi cum prevenim acest lucru. 

“Nu pot să îmi explic, de exemplu, de ce pe 10 mai se deschid şcolile, iar noi suntem în aceeaşi situaţie ca şi atunci când le-am închis. (...) Ce face domnul Cîmpeanu?! Pentru că abia acum s-a trezit şi dumnealui să permită învăţământul faţă în faţă pentru copiii din ciclul primar, când PSD şi-a dat seama de anul trecut că un copil nu poate învăţa online cum să scrie şi să citească. Când noi am propus asta erau 2.700 de localităţi în scenariul verde, acum sunt 1.800. Și atunci, nu e corect să întreb: Coaliţia ce face? Ce a făcut în ultimele luni substanţial pentru România? Pentru oamenii de rând? După acest mandat oamenii vor învăţa un lucru: cearta inutilă e mai rea decât prostia”, s-a exprimat parlamentarul Bogdan Gruia Ivan. 

George Șișcu a subliniat că, pentru a ne întoarce la “viaţa noastră de dinainte de martie 2020”, este necesară determinarea întregii societăţi. “Nu ne vaccinăm pentru un partid anume sau pentru un lider politic şi nici pentru Raed Arafat sau Valeriu Gheorghiţă. O facem pentru siguranţa noastră, a celor dragi de lângă noi, dar şi pentru a ne întoarce cu toţii la obiceiurile noastre de dinainte de pandemie. Nu mai suntem în epoca fricii din martie 2020, când eram înspăimântaţi de ceea ce vedeam în spitalele din Italia sau Spania. Acum ştim cum să luptăm împotriva virusului, iar în plus avem la îndemână o armă eficientă şi sigură: vaccinul”, a susținut liberalul George Șișcu. 

Liberalul a pus în lumină “deschiderea de care dau dovadă cultele religioase, precum şi declaraţiile pro-vaccinare făcute de câţiva dintre reprezentanţii de vază ai Bisericii”; el a declarat că este de apreciat reacția Bisericii. În acest sens, reamintim că jurnalistul Ion Cristoiu susține că Biserica Ortodoxă Română a devenit un agent de propagandă și agitație în campania de vaccinare, în urma unui “târg secret” ce a avut loc între șeful statului, Klaus Iohannis, și patriarhul BOR. Pe scurt, în schimbul sărbătoririi Învierii, șeful statului i-ar fi cerut Patriarhului Daniel promovarea vaccinării.