Profesorii au încetat greva de avertisment

Nemulţumiţi de tergiversarea majorării salariale, profesorii au ieşit în stradă de dimineaţă şi au început greva în şcoli. Clopoţelul a suna o nouă grevă de avertisment, astăzi, în toată ţara.

Timp de două ore, dascălii - nemulţumiţi de decizia guvernului de a amâna majorarea salarială de 50% până la 1 aprilie 2009 - au veni la clasă, dar nu i-au scos la tablă pe elevi. În paralel, o delegaţie a profesorilor a depus un memoriu la comisia de plângeri a Parlamentului European şi aşteaptă ca petiţia să fie dezbătută la Organizaţia Internaţională a Muncii, după cum a anunţat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

„Sunt mai multe plângeri făcute la Bruxelles, la mai multe organizaţii internaţionale, care au şi început să ne trimită mesaje de solidaritate. A fost nevoie să le explică m situaţia de trei ori, cu translator specializat, pentru că nu puteau înţelege faptul că un guvern respinge o lege votată de parlament. Credeau că e o eroare de comunicare!“, a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federaţiei „Spiru Haret“. Două ore de recreaţie După acţiunea de pichetare a parlamentului, stabilită pentru această dimineaţă, de la ora 11.00, dascălii din trei sindicate - FSLI, Federaţia „Alma Mater“ şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) - au intrat în grevă de avertisment. „Nemulţumiţii“ au mers la cursuri, dar de la 12.00 la 14.00 nu au defăşurat nicio activitate didactică. Elevii prezenţi au fost doar supravegheaţi.

La grevă au participat peste 250.000 de profesori din toată ţara, cei mai mulţi fiind afiliaţi la FSLI (190.000). De asemenea, nici cei 45.000 de profesori din FEN nu şi-au ţinut azi orele, iar activitatea din universităţi este îngheţată în instituţiile în care predau profesori din „Alma Mater“.

Cu toate că au stabilit să intre în grevă treptat, sindicatele nu le pot interzice profesorilor afiliaţi să susţină acţiunile organizate de colegii din alte federaţii. Federaţia „Spiru Haret“, care a dat un „avertisment“ lunea trecută, se declară solidară cu protestele de azi, dar nu face grevă. „Oricum, vom fi alături de ceilalţi la pichet“, a declarat Isvoranu.

În cazul în care nu se va trece la aplicarea legii de majorare a salariilor imediat, şi nu din aprilie 2009, cum a decis executivul, profesorii ameninţă cu greva generală, pe termen nelimitat, din 18 noiembrie.   PRO ŞI CONTRA Majorarea împarte populaţia în tabere Aproximativ 35% dintre românii chestionaţi cu privire la protestul profesorilor sunt de părere că majorarea salarială e o măsură bună şi trebuie aplicată imediat, arată un sondaj INSOMAR, comandat de Realitatea TV. Chiar dacă aprobă creşterea cu 50% a salariilor pentru dascăli, 29% dintre respondenţi susţin că aceasta ar trebui aplicată mai târziu. Pe de altă parte, un sfert dintre cetăţeni nu vor ca profesorii să beneficieze de o astfel de mărire. În ceea ce priveşte „războiul“ dintre guvernanţi, 41% dintre români consideră că premierul Călin Popescu-Tăriceanu a procedat bine amânând majorarea salariilor pentru aprilie 2009, iar 39% susţin propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a mări acum lefurile profesorilor. Aproape jumătate dintre români consideră că, în ultimii doi ani, calitatea învăţământului românesc a scăzut, în timp ce 11% sunt convinşi că învăţământul a evoluat. Sondajul INSOMAR a fost realizat în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, pe un eşantion de 1.201 persoane.

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Cu cât cumpără guvernul sindicatele

Avocatul Poporului sare în apărarea profesorilor

Bugetarii cu lefuri mici primesc mai mulţi bani

Profesorii grevişti nu vor beneficia de drepturile salariale

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00