Evenimentul ZileiJustitieProfesorii acuzaţi de corupţie de la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ – Reşiţa, trimişi în judecată. Acuzații inedite: favoruri sexuale!

Profesorii acuzaţi de corupţie de la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ – Reşiţa, trimişi în judecată. Acuzații inedite: favoruri sexuale!

Profesorii acuzaţi de corupţie de la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ – Reşiţa, trimişi în judecată. Acuzații inedite: favoruri sexuale!
Procurorii Parchetului General au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a celor patru cadre didactice de la Universitatea "Eftimie Murgu" - Reşiţa şi a unui student, acuzaţi de corupţie privind promovarea unor examene.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică i-au deferit justiţiei pe Florin Franţ, arestat preventiv, pentru trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual; Irina Oriol, arestată preventiv, pentru trafic de influenţă (7 acte materiale) şi două infracţiuni de luare de mită, Ruxana Mariana Lavinia Ghiţă şi Mihai Vişan, aflaţi sub control judiciar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, şi Alexe Ilici, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, potrivit Agerpres.

 

Acuzațiile procurorilor

Parchetul General arată că Florin Franţ, Irina Orio, Ruxana Ghiţă şi Mihai Vişan, atât personal, cât şi apelând la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenţi (printre care şi un investigator) la materiile la care ei sau alţi colegi erau titulari. Anchetatorii susţin că au existat situaţii în care lucrările de an erau aduse gata făcute de către studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze.

Ancheta în acest caz a fost coordonată de procuroarea Denisa Cristodor (SUPC).

"În unele situaţii, se acordau note mari pentru menţinerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, toate acestea ca urmare a cointeresării materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natură sexuală – ca în cazul inculpatului Franţ – ori pentru dobândirea/menţinerea unei protecţii (juridice, economice, sociale) din partea celor favorizaţi, ca urmare a poziţiei pe care aceştia o deţin în rândul comunităţii", se spune în comunicat.

Favoruri sexuale

PÎCCJ precizează că atât Florin Franţ, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept european şi internaţional şi decan (în 2014) al universităţii, precum şi Irina Oriol, cadru didactic la aceeaşi disciplină şi decan al aceleiaşi facultăţi, au lăsat impresia investigatorului că-şi pot trafica influenţa pe lângă alţi profesori pentru promovarea studentei în anul I (investigator) şi, totodată, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urmă, în schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul primului profesor).

În ceea ce-i priveşte pe Ruxana Ghiţă, Mihai Vişan şi Irina Oriol, probele administrate au relevat că aceştia, contra unor sume de bani (cuprinse între 150 – 300 euro), au oferit unor studenţi sau masteranzi lucrări de licenţă/disertaţie, gata elaborate, în format digital. Aceştia au lăsat, conform procurorilor, impresia beneficiarilor lucrărilor că au influenţă şi o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare (din care unii făceau parte – cazul inculpatului Vişan care a pretins şi primit bani de la inculpatul Ilici) sau asigurându-i că în calitatea unora de profesor coordonator le vor asigura promovarea (cazul inculpatei Oriol).

"De altfel, în rândul studenţilor era cunoscut faptul că obţinerea unei lucrări de licenţă/master contra cost de la cadrul didactic, titular al cursurilor şi membru al comisiei de licenţă sau care are influenţă pe lângă membrii comisiei de examinare asigura şi o notă corespunzătoare de trecere. Demn de remarcat este şi modul de operare a inculpaţilor, care denotă o specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea sau tragerea la răspundere penală a lor sau a cadrelor didactice cu care relaţionau (se fereau să pretindă bani – de exemplu cazul inculpatei Oriol cu martora C.R. sau cu investigatorul; ori prin luarea unor măsuri de autocontrol prin care se testa interlocutorul, ca în cazul inculpatului Franţ care a solicitat investigatorului favoruri sexuale sau prin evitarea de către inculpaţi a unor discuţii telefonice şi alegerea unor locuri pentru întâlnirile cu studenţii favorizaţi, situate în afara universităţii cum ar fi: hoteluri, restaurante sau parcuri)", se mai menţionează în comunicat.

Sursa citată susţine că inculpaţii au obţinut diferite sume de bani, procurorii dispunând sechestru asupra celor identificate în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre aceştia (ce însemnau cca. 10.000 lei).

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin.


Accesează: