Evenimentul Zilei > Justitie > Profesor de drept Constituţional: “Şeful SIE trebuie să fie NUMIT de CSAT”
Profesor de drept Constituţional: “Şeful SIE trebuie să fie NUMIT de CSAT”

Profesor de drept Constituţional: “Şeful SIE trebuie să fie NUMIT de CSAT”

Profesorul de drept Constituţional, Gheorghe Iancu, susţine că şeful SIE nu trebuie să fie aibă aprobarea parlamentului, ci trebuie numit de CSAT. De asemenea, există o lege pentru SIE care prevede acest lucru şi ea primează în faţa oricărui tex juridic, pentru că este o lege special.

Profesorul Gheorghe Iancu a vorbit, la Digi 24, despre situaţia lui Răzvan Mihai Ungureanu. Acesta susţine că şeful SIE poate fi numit de CSAT. “Textul Legii 1/1998, care este Legea SIE, spune că directorul SIE este propus de președinte și numit de CSAT. Așa spunea legea. Constituția spune însă altfel, din 1991 încoace. Spune, la articolul 65, că acesta este numit de camerele reunite ale Parlamentului. Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este: cine se aplică?”, a spus Iancu, informează digi24.ro.

Există un principiu în drept, pe care oamenii nu-l cunosc, și anume: legea specială bate legea generală. Legea specială este Legea SIE, care spune că e numit de CSAT”, a mai spus profesorul Gheorghe Iancu, fost avocat al Poporului.

Partidul Social Democrat a anunţat că nu va vota pentru ca Răzvan Mihai Ungureanu să devină şef la SIE.