Profesoara Cristina Tunegaru: "Cu nuiaua, cu frica de note proaste și de pedeapsă nu vom crea cititori"

Profesoara Cristina Tunegaru, cea care a lansat un atac dur la adresa edilului Capitalei, Gabriela Firea, este de părere că elevii nu ar trebui să fie obligați să citească operele unor autori celebri precum Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, ci ar trebui să fie încurajați să citească ceea ce le place, cel mai important lucru fiind dezvoltarea imaginiației și îmbogățirea vocabularului.

Cu nuiaua, cu frica de note proaste și de pedeapsă nu vom crea cititori. Copiii noștri vor citi numai de drag, numai atunci când îi vom ajuta să dezvolte o relație intimă cu cartea, o comunicare unică cu o lume imaginară în care ei se descoperă și din care învață, a spus Cristina Tunegaru pe pagina sa de socializare.

„Mulțumesc domnului Cărtărescu că se alatură în lupta pentru o nouă abordare a literaturii în școală. Ideea că ar exista nume de autori „obligatorii” în gimnaziu trebuie să dispară. Dacă vrem ca elevii noștri să iubească literatura română, atunci trebuie să-i convingem să citească orice. Să alegem texte potrivite, indiferent de autor, texte care să genereze reacții, să stârnească imaginația, râsul, texte vii, actuale.

Cristina Tunegaru, profesoara de limba română cunoscută datorită declarațiilor sale în care spunea că nu respectă programa școlară și care a lansat un atac dur la adresa Gabrielei Firea, crede că trebuie să privim cu atenție spre copiii pe care-i avem în față, să înțelegem că ei sunt altfel decât am fost noi, că e firesc să fie așa, sunt mai inteligenți decât toți cei de dinaintea lor, au cunoștinte mai bogate, acces neîngrădit la surse de informație, la tehnologie. Ei nu vor citi decât dacă sunt atrași, momiți spre lectură. Nu vom reuși cu texte prăfuite scrise într-o limbă arhaică, despre țărani din alte secole. Ei vor să afle despre lumea lor.