O profesoară italiană care a fost concediată recent pentru aproximativ 20 de ani de absențe din cei 24 de ani de serviciu la școli din apropiere de Veneția a promis că va contesta concedierea sa recentă de către Ministerul Educației.
Cinzia Paolina De Lio, în vârstă de 51 de ani, o profesoară de liceu specializată în istorie și filosofie, a devenit celebră în țara sa de origine, Italia, pentru că a reușit să lipsească de la serviciu timp de 20 de ani în total, din ultimii 24 de ani de serviciu, la mai multe școli din jurul Veneției. De Lio a fost inițial concediată în 2017, după ce o inspecție a constatat că era „nepregătită” și „neatentă” la ore, dar a făcut apel la decizie, iar un judecător a repus-o în funcție anul următor.
Ea a continuat să ofere tot felul de scuze pentru a lipsi de la muncă până când Curtea Supremă de Casație din Italia a decis că a fost concediată pe bună dreptate inițial, mai ales că a lipsit de la ore în cea mai mare parte a celor două decenii și jumătate cât a fost profesoară de școală.
Ministerul italian al Educației a susținut că Cinzia Paolina De Lio a lipsit complet de la locul de muncă în primul deceniu ca profesor și a justificat absența sa continuă în următorii 14 ani cu o varietate de documente, de la concedii de maternitate și de alăptare la permisiuni pentru a ajuta membrii de familie cu handicap. În total, aceasta a depus peste 100 de cereri de absență justificată.
Ziarul italian La Republica susține că, în ultimii 24 de ani, De Lio a depus 67 de certificate de concediu medical, 16 cereri de concediu din motive personale, 7 perioade de concediu parental plătit, 24 de cereri pentru a asista membrii familiei cu diverse dizabilități, 5 cereri de participare la diverse cursuri de formare, două concedii pentru accidente de muncă, precum și concedii de maternitate, de alăptare și mai multe cereri de concediu pentru a se ocupa de sănătatea copiilor săi.
În 2015, într-una dintre puținele perioade în care profesoara de istorie și filozofie a participat la cursuri în Chioggia, în apropiere de Veneția, studenții s-au plâns de lipsa ei de pregătire, precum și de modul „aleatoriu și improvizat” în care nota. Unii dintre părinți s-au plâns, de asemenea, că era neatentă, preferând să-și petreacă timpul pe telefon, iar unii dintre elevi au încetat să mai participe la cursurile sale.
O inspecție a confirmat toate cele de mai sus, considerând-o dezorganizată și descriindu-i metodele de predare ca fiind „lipsite de un fir logic”. Ministerul Educației a concediat-o pe De Lio, dar aceasta a făcut apel la decizie și a reușit să fie repusă în funcție. Cu toate acestea, având în vedere dovezile copleșitoare împotriva ei, Curtea Supremă a confirmat recent decizia de reziliere a contractului ei, argumentând că este responsabilitatea profesorului de a garanta dreptul elevilor la studiu.
Contactată de La Republica pentru comentarii, Cinzia Paolina De Lio a promis că își va dovedi nevinovăția, dar într-un alt moment, deoarece „acum este la plajă”. Cu toate acestea, ea a susținut că se află în posesia unor documente care confirmă că nu a lipsit timp de două decenii, afirmație contestată de unul dintre foștii ei studenți.
„Nu a avut niciodată continuitate: venea pentru câteva zile și apoi își lua concedii lungi de boală”, a declarat pentru La Republica Francesca B., acum o studentă universitară de 22 de ani. „Am schimbat mai mulți profesori suplinitori sau, uneori, ne făceau să plecăm mai devreme de la școală”.