Recent, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atras atenția că, în ultima perioadă, pe fondul izolării la domiciliu, au crescut cazurile de violență în familie.
Totodată, medicii atrag atenția că a crescut și numărul tulburărilor psihice, mai atacurile de panică și stările de anxietate. Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, a explicat cum ne schimbă izolarea la domiciliu.
EVZ: De mai bine de două luni, în România s-a declarat carantină. Iar de trei zile suntem în carantină totală, cu restricții foarte dure. Este o situație prin care nimeni nu a mai trecut până acum. Nimeni nu era pregătit pentru asta. Cât de mult afecteaza confortul psihic această situație?
Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară: Întra-devăr, este o situtație cu totul neobișnuită. Carantina, deși totală, nu este chiar atât de dură cum pare. Practic, sunt excluse deplăsarile inutile și limitate drastic pentru persoanele cu risc vital crescut. Confortul psihic este afectat pentru toate categoriile de persoane. Cele mai afectate sunt cele care sunt predispuse la anxietate și atac de panică. Nu sunt excluse nici persoanele depresive. În Italia au fost raportate, până la această dată, două cadre medicale care s-au sinucis când au aflat că sunt infectate cu acest nou agent patogen.
-Ce afecțiuni sunt mai frecvente în această situație, care sunt persoanele cele mai vulnerabile?
-Categoriile cele mai vulnerabile sunt persoanele care au prezentat în antecedente afecțiuni din sfera psihatrică. Afecțiunile cel mai frecvent întâlnite sunt, în primul rând, tulburările de panică, anxietate, acutizarea tulburărilor hipertimic negative și, uneori, apariția unor episoade psihotice. De asemenea, poate apărea isteria în masă, accentuarea tulburărilor din spectrul adicțiilor și decompensări ale unor patologii cronice psihiatrice.
-Cum se explică faptul că oameni care oricum stăteau în casă în timpul liber, fiind prizonierii internetului sau a televizorului, se simt constrânși acum, tânjesc să iasă din casă, să se plimbe, să facă lucruri pe care nu le-au făcut atunci când nu-i împiedica nimic.
-În primul rând, apare frustrarea. Orice regulă impusă, cel puțin pentru poporul român este percepută ca o formă de opresiune. Având în vedere această percepție, inevitabil apar rebeli, fapt care se reflectă în numărul mare de încălcări ale regulilor privitoare la starea de urgență.
-Va schimba această situație percepția asupra vieții, asupra sănătății, asupra modului în care gestionăm timpul, asupra modului în care avem grijă de noi?
-Cu siguranță, această criză mondială va lăsa urme foarte adânci. Pe lângă numărul mare de decese, restricțiile luate, impactul economic, care cu siguranță se va reflecta în scăderea nivelului de trai la nivel global, este foarte probabil să producă modificări importante atât la nivelul politicilor de turism, cât și să producă o coagulare mai strânsă în cadrul entităților naționale.
-Care ar fi resorturile, sursele de energie fizică și psihică, care i-ar ajuta pe oameni să treacă cu bine peste această perioadă.
-Pentru cei care au cultivat și înainte de criză activitatea fizică este destul de simplu să se adapteze situației actuale. Programele de activitate fizică pot fi adaptate pentru a fi desfășurate în casă sau în jurul casei. În ceea ce privește confortul psihic, se pot găsi multiple activități care să umple timpul liber apărut neașteptat. Cititul, dezvoltarea unor hobby-uri noi sau reactivarea celor vechi și alte activități care pot ridica nivelul de satisfacție a unei persoane sunt bine venite în această perioadă.
-Cât de mult influențează avalanșa de știri, de comentarii apocaliptice, starea oamenilor aflați in izolare. Mai ales că cei mai multi stau în fața televizorului sau pe internet.
-Aici intervine în special puterea de discernământ a fiecărei persoane. Așa cum m-am pronuntat și anterior, este foarte important ca informația să fie difuzată corect și în timp real. În această perioadă am observat că cele mai multe canale media oferă informații corecte, care nu încearcă să inducă panica în rândul populației.
-Se pot dezvolta afecțiuni psihiatrice acum, de izolare, mai mult decât înainte?
-Cele mai importante afecțiuni care apar în aceste momente este atacul de panică și tulburarea anxioasă.
-În cuplurile care stau la izolare se produc schimbari?
-Se pot produce schimbări. Depinde foarte mult de trăinicia anterioară a cuplului. Situația de izolare poate evolua în două direcții mari: fie cimentarea relațiilor în cazul cuplurilor în care legăturile sunt strânse, fie decimentarea acestor relații atunci când cuplurile nu au fost construite pe principii de afect.
-Asupra copiilor, după așa o perioadă lungă de stat în casă, cam care ar putea fi efectele din punct de vedere psihic. Pot dezvolta afecțiuni în viitor?
-Efecte pe termen lung nu vor exista. Situația este strict legată de contextul actual. Cel mai important fenomen perturbator este ieșirea din rutina zilnică. Din acest punct de vedere, este absolut necesar ca părinții să impună un nou program zilnic care să includă atât activități didactice, cât și recreative.