Produsele alimentare se scumpesc accelerat în Republica Moldova: Inflația a ajuns la 7,8%
- Viorica Șușu-Ceban
- 13 mai 2025, 06:54

Republica Moldova. Produsele alimentare continuă să se scumpească într-un ritm alarmant. Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul Național de Statistică, în luna aprilie 2025, prețurile produselor alimentare au crescut cu 2,0% față de luna precedentă. Aceasta a fost principala cauză care a dus la o inflație lunară de 0,9%.
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la produsele de bază. Prețul fructelor a crescut cu 9,3%. Legumele s-au scumpit cu 5,3%, iar uleiul vegetal cu 3,2%.
Carnea, produsele semifinite din carne și conservele s-au scumpit cu 1,8%. Aceste produse sunt esențiale în alimentația zilnică, iar creșterile afectează în mod direct nivelul de trai al populației.
Spre exemplu, prețurile la mere au crescut cu peste 10 la sută atât în piețe, cât și în rețelele de magazine din cauza roadei mici din 2024. Dar este vorba și de o scumpire de sezon, ținându-se cont că stocurile de mere sunt pe terminate.
Inflația atinge 7,8% din cauza scumpirii alimentelor
Singura categorie din domeniul produselor alimentare care a adus o ușoară scădere a fost cea a ouălor. Prețul acestora a scăzut cu 5,9%. Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa scumpirile din restul produselor. A scăzut nesemnificativ și prețul zahărului.
Inflația anuală a ajuns la 7,8% în aprilie 2025, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Scumpirea alimentelor joacă un rol major în acest salt, cu o creștere de 9,4% față de aprilie 2024.

Prețurile la legume și fructe. Sursa foto: Piața Centrală
Totodată, serviciile prestate populației s-au scumpit și ele cu 0,9% în luna aprilie. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la tarifele pentru transport. Acestea au crescut cu 4,7%. De asemenea, serviciile de alimentare cu apă și canalizare s-au scumpit cu 4,5%.
Prețuri mai mici la carburanți, dar scumpiri la încălțăminte și îmbrăcăminte
Luna aprilie a adus vești bune pentru șoferi, întrucât prețurile la carburanți au fost mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Motorina a înregistrat o scădere de 5,8%, iar benzina de 2,4%. Chiar și cărbunele a fost mai ieftin cu 1,2%.
Pe de altă parte, în categoria produselor nealimentare, s-au înregistrat creșteri de prețuri la medicamente – cu 8,03%. Prețurile pentru încălțăminte au crescut cu 0,8%. Iar îmbrăcămintea s-a scumpit cu 0,6%.
În ansamblu, prețurile de consum s-au majorat cu 4,6% de la începutul anului. La alimente – 5,5%, la produse nealimentare – 0,8%, iar la servicii – 8,5%.

Gradul de influență asupra creșterii/descreșterii IPC în aprilie 2025, luna precedentă = 100 (%). Sursa foto: BNS
Inflația din Republica Moldova comparată cu celelalte țări europene
BNS informează că cea mai accentuată majorare a prețurilor de consum a fost înregistrată în zona de sud a Republicii Moldova.
Comparativ cu alte țări europene, ritmul scumpirilor din Republica Moldova este moderat. Inflația lunară de 0,9% este similară cu cea din Islanda. Mai mică decât în Turcia (3,0%), Slovenia (1,3%) și Estonia (1,0%). Dar mai mare decât în Portugalia (0,7%), Franța (0,5%), Germania (0,4%) sau Italia (0,2%). Totodată, Belgia și Cehia au înregistrat scăderi ale prețurilor.
În ultimul raport al Băncii Naționale, prim-viceguvernatorul a anunțat o rată medie anuală a inflației de 7,3%. Aceasta este cu aproximativ 50% mai mare decât prognoza anterioară a instituției.