Raportul arată că dintre cele 2.257 de alerte ale produselor periculoase, jucăriile se află pe primul loc, cu un procent de 31%, urmate de autovehicule – 19% și de îmbrăcăminte sau articole de modă – 10%.

Principalele riscuri identificate au fost „riscurile chimice și vătămările (25 % pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %)”, se arată în raportul prezentat de Comisia Europeană.

„Safety gate este un instrument esențial pentru protejarea europenilor de produse periculoase. Un instrument care funcționează. Cu peste 2 000 de alerte și aproape de două ori mai multe rechemări și retrageri de pe piață, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale și cu țările terțe astfel încât toți consumatorii europeni să fie în siguranță.”, a declarat comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova.

Mai mult de jumătate dintre produsele periculoase provin din China, deși cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor continuă să fie o prioritate a UE.

În România, cele mai multe alerte au fost pentru autovehicule, îmbrăcăminte și aparate și echipamente electrice. 

Acestea au avut un grad de provocare a leziunilor de 44%, risc chimic – 33% și sufocare – 11%.

 

Te-ar putea interesa și: