Produse alimentare cancerigene, retrase de pe rafturile magazinelor din România. Produc afecțiuni grave ale ficatului

Sursa foto: Arhiva EVZ

De pe rafturile magazinelor din România a fost retrase mai multe produse toxice. Specialiștii în sănătate avertizează asupra consumului lor și susțin că produc afecțiuni ale ficatului și pot duce și la cancer. Dacă le ai în casă, nu este recomandat să le consumi.

Mai multe loturi de porumb prăjit au fost retrase de pe rafturile magazinelor din România. Persoanele care l-au cumpărat sunt informați că produsele sunt contaminate cu aflatoxină, o substanță care provoacă afecțiuni ale ficatului, inclusiv cancer, anunță Autoritatea Națională Sanitară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Substanța cu care sunt contaminate loturile de porumb prăjit este una cancerigenă. Ea se găsește pe cerealele cultivate și depozitate în condiții insalubre. Persoanele care au aceste produse în casă sunt sfătuite să nu le mai consume. Porumbul prăjit poate fi returnat în supermarketurile de unde a fost achiziționat.

În luna mai, asociația ungară din domeniul biocombustibililor atrăgea atenția asupra problemelor provocate de recolta de porumb de anul trecut care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranță a Uniunii Europene.

Mai multe categorii de produse cancerigene au fost retrase de pe piață

Nu doar unele loturi cu porumb prăjit au fost retrase de pe piață, ci și un mixt pentru bere de arahide și fructe cu coajă lemnoasă.

Potrivit Autorității Naționale Sanitare pentru Siguranța Alimentelor, substanța aflatoxină nu a fost descoperită doar în porumbul prăjit, ci și în acest mix de arahide și fructe în coajă lemnoasă. Substanța este una toxică și poate produce cancer. Din acest motiv, clienții care au cumpărat astfel de produse în această perioadă, sunt rugați să nu le consume şi să le returneze sau să le distrugă. Același produse dintr-un alt lot nu sunt afectate de această substanță.

Aflatoxina este o substanță toxică și cancerigenă, produsă de unele ciuperci care se dezvoltă pe cereale și alte produse vegetale (alune), iar consumul duce la afectarea ficatului, potrivit ANSVSA. Aflatoxinele au primit o atenție mai mare decât oricare alte micotoxine din cauză că s-a demonstrat un efect cancerigen puternic la animalele de laborator. Siguranța absolută nu este niciodată atinsă și multe țări au încercat să limiteze expunerea la aflatoxine prin impunerea unor reglementări legate de mărfurile destinate utilizării ca alimente și furaje.