Potrivit unei situaţii provizorii a Direcţiei Agricole, până în prezent au fost depuse notificări pentru circa 8.000 hectare de culturi calamitate, iar suprafaţa creşte în fiecare zi. Cele mai afectate sunt culturile de grâu şi rapiţă, cu 5.505 hectare, respectiv 2.471 hectare.

Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, Constantin Bazon, a declarat astăzi, la o întâlnire cu reprezentanţii Prefecturii şi cei ai Direcţiei Agricole, că se estimează o producţie medie de maximum 2.500 kilograme/hectar, faţă de cele 5.000 – 6.000 kilograme/hectar, estimate la începutul anului.

„Producţia medie nu va depăşi 2.500 kilograme la hectar, iar aceasta doar dacă s-a respectat tehnologia. Agricultorii mai mici, care nu au avut bani pentru lucrări, nu vor obţine nici 2.000 de kilograme”, a afirmat Bazon.

El a precizat că există suprafeţe unde recolta va fi bună, pentru că precipitaţiile au căzut în cantităţi suficiente, situaţia care nu este valabilă însă pentru marea majoritatea a localităţilor din judeţ. „În mai am avut precipitaţii de 30-40 litri/metru pătrat, în iunie sunt de 9-16 litri, mult prea puţin faţă de cât ar fi trebuit să avem, adică 150 litri/metru pătrat. Practic, s-au uscat culturile”, a mai spus Bazon.