Producătorii locali vor ridica preţul mobilei

Producătorii locali vor ridica preţul mobilei

Avem cea mai ieftină mobilă din Europa, însă nu pentru mult timp.

Articolele de mobilier vândute în România au cele mai mici preţuri din Europa, pe fondul unei producţii locale care beneficiază de lemn şi mână de lucru ieftine, însă scumpirile sunt iminente.

Săptămâna trecută, „Evenimentul zilei“ v-a arătat că plătim la fel de mult şi câteodată chiar mai mult decât ceilalţi europeni pentru alimente, îmbrăcăminte, electronice şi electrocasnice, credite bancare, carburanţi, vacanţe şi case. Articolele de mobilier sunt printre puţinele excepţii.

Potrivit datelor Eurostat din 2005, cele mai recente disponibile, românii plăteau mai puţin de jumătate din preţul aceluiaşi tip de articol vândut în restul Uniunii Europene. Între timp s-au mai aplicat scumpiri, însă ocupăm în continuare acelaşi loc în clasament. Astfel, dacă un român cheltuieşte pe un dulap 82 de euro, un belgian plăteşte 174 de euro pentru acelaşi articol, iar un spaniol - aproape 180 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toţi producătorii vor încerca să mai ţină preţurile jos. Dar diferitele presiuni - creşterile salariale, scumpirea materiei prime, deciziile BNR privind dobânda de politică monetară - ne obligă să creştem preţurile“, ne-a declarat Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert. Potrivit acestuia, articolele de mobilier se vor mai scumpi cu 30% până în 2011. „Creşterile de preţuri vor fi mai rapide în România decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană“. Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, articolele s-au scumpit cu circa 20%, în ultimii trei ani.

Încă 20 de ani de afaceri sigure cu mobilă În acest an, vânzările de mobilă vor atinge 1,1 miliarde de euro, iar ritmul de creştere se va menţine la 10% anual pentru următorii 20 de ani. Cheltuielile românilor cu articolele de mobilier reprezintă doar 20% din bugetul unui european. „Piaţa locală are un potenţial imens“, susţine proprietarul Mobexpert, ale cărui livrări la export vor scădea de la 60% din producţie în 2004 la 17% în 2008.

Cei mai importanţi jucători din industria mobilei sunt Mobexpert, retailerul de mobilă suedez IKEA, Neoset, Elvila, Silvarom sau Staer.