Producătorii de generice resping taxa propusă de autorități. VEZI ce economii s-ar face prin compensarea genericelor ieftine
- Cristina Lica
- 14 iulie 2011, 14:13
Și producătorii de medicamente generice protestează împotriva proiectului de hotărâre de guvern privind taxa de clawback, care a fost lansat marți în dezbatere publică. În plus, cer autorităților să investigheze care sunt grupurile de interese care defăimează medicamentele generice (variantele ieftine ale medicamentelor originale al căror patent a expirat).
„Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România protestează împotriva suprataxării producătorilor de medicamente care creditează sistemul de sănătate autohton cu peste un miliard de lei şi pun în circulaţie produse la preţuri accesibile, plătind sute de milioane de lei ca taxe şi impozite către statul român”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR. Aceștia atrag atenția că în ultimii doi ani costurile cu medicamentele s-au mărit în medie cu peste 15% pe an, fără ca volumul lor să crească şi fără ca accesul pacienţilor la servicii medicale să crească. Mai mult, deşi se vorbeşte de peste trei ani despre rolul lor, medicamentele generice au scăzut în volum cu peste 9%. Producătorii de generice cer Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate „să verifice cauzele care, contrar evoluţiilor europene, au dus la acest consum nesustenabil şi la risipirea banului public și, de asemenea, să investigheze care sunt grupurile de interese care defăimează medicamentele generice, în condiţiile în care toate medicamentele sunt înregistrate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale înainte de punerea lor pe piaţă”. Denigrarea genericelor a însemnat pierderi de 500 de milioane de lei Producătorii avertizează că denigrarea furibundă a genericelor și dezinformarea medicilor şi farmaciştilor cu privire la calitatea lor a dus, în ultimii ani, la dispariția a peste 1500 de produse. Astfel, pacienţii au ajuns să plătească în medie cu 10 lei mai mult pe reţetă, iar statul a pierdut anual cel puţin 500 milioane de lei prin compensarea medicamentelor scumpe. Introducerea medicamentelor generice pe lista C2 ar putea creşte accesul pacienţilor la medicamente cu cel puţin 10% pe an. „De exemplu, după apariţia variantelor generice la două dintre cele mai populare medicamente cardiovasculare din lume, clopidogrel şi atorvastatin, numărul de pacienţi care le utilizează a crescut cu 100%, cheltuielile de decontare rămânând aceleaşi, iar co-plata pacienţilor scăzând şi cu 80%”, exemplifică Damian. Economii de 30 de milioane de lei prin introducerea genericelor pentru diabet Un alt exemplu este apariţia variantelor generice la preparatele utilizate în terapiile sistemului nervos central prevăzute pe Lista C3 (gratuită pentru pacient) care a dus la creşterea accesului pacienţilor cu peste 25%, la aceleaşi costuri de decontare. „Dacă s-ar introduce utilizarea corectă a medicamentelor generice pentru metformin, în terapia diabetului zaharat prevăzut în Lista C2 (gratuită pentru pacient), s-ar face economii anuale de peste 30 milioane de lei, bani care ar putea fi utilizaţi la creşterea accesului pacienţilor la insulină”, mai spune Damian.