Alegerea procurorului general al Republicii Moldova. Dosarele candidaților, analizate de CSP

Consiliul Superior al Procurorilor. Sursa foto: csp.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se se întrunește astăzi, 5 februarie, pentru a examina dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general al țării. Candidații care vor promova evaluarea CSP, vor fi propuși spre evaluare comisiei Vetting.

Procurorul general al Republicii Moldova ar putea fi ales dintre cei șase candidați. Aceștia sunt:

-avocatul Ilie Rotaru; -procurorul Igor Demciucin; -avocatul Serghei Perju; -procurorul Octavian Iachimovschi; -actualul procuror general interimar, Ion Munteanu; -juristul Andrei Coca.

După desfășurarea etapei de verificare a dosarelor candidaților de către CSP și etapa interviurilor, cei selectați vor fi propuși spre evaluare Comisiei Vetting. Candidatul admis va fi desemnat prin decret prezidențial.

Sursa foto: csp.md

Postul de procuror general a rămas vacant după ce fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție. Ulterior, acesta a fost demis prin decret prezidențial. În locul lui, procuror general interimar a fost numit Ion Munteanu.

Procurorul general al Republicii Moldova, greu de ales

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că unul dintre motivele pentru care procurorii nu candidează la această funcție este procedura de Vetting, care creează o stare de incertitudine în sistem.

„Actualmente suntem la etapa derulării concursului de a alege persoana la funcția de procuror general. Etapa de depunere a dosarelor s-a încheiat la data de 29 decembrie 2023. Prima etapă este examinării admisibilității dosarelor candidaților înscriși în concurs, avem prevederile legii la procuratură, avem regulament unde alegerea candidatului la funcția de procuror și avem norme speciale ce vizează verificarea persoanelor care candidează la funcții publice. Consiliul trebuie să determine în ce zile candidații se vor prezenta la interviu.

Dumitru Obadă. Sursa foto: csp.md

Candidații vor fi evaluați după diferite criterii: compentență, experiență profesională, abilități de management, potrivit reglementărilor actuale. Fiecare dintre persoanele care candidează urmează să fie supuși Vetting-ului, presupun că aceasta ar fi o cauză care provoacă o incertitudine de a participa sau nu la concurs.

Efectele Vetting-ului sunt drastice din perspectiva nepromovării, dacă nu promovezi nu ai indemnizație la eliberare, nu ai pensie specială și nu te poți angaja șapte ani în serviciul public. Odată ce consiliul determină cine este câștigătorul concursului, transmite materialele comisiei Vetting pentru verificarea integrității etice și financiare”, a a declarat Dumitru Obadă, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.