Republica Moldova. Până în primăvara anului 2024, coruperea alegătorilor și alte acțiuni organizate de fosta formațiune a lui Ilan Șor erau finanțate cu numerar, iar noua schemă, realizată prin intermediul băncii rusești PSB, ar fi fost elaborată de către serviciile speciale rusești. Constatările au fost expuse luni de Procurorul General, Ion Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Peste 35 de persoane au primit statut de învinuit
Procurorul General a declarat că această schemă este parte a războiului hibrid și a îndemnat cetățenii, dar și instituțiile statului să manifeste vigilență.
„Coruperea se pedepsește, iar persoanele care se autodenunță sau colaborează cu ancheta vor fi scutite de pedeapsă. În ultima perioadă, Inspectoratul Național de Investigații a desfășurat peste 800 de percheziții. Instituția a pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigații, a reținut mai mult de 28 de persoane și a ridicat și sechestrat echivalentul a peste 50 de milioane de lei (circa 2,5 mil de euro). Oamenii legii au atribuit statut de învinuit în privința a peste 35 de persoane”, a specificat Ion Munteanu.
Dosarele inițiate pe numele unor membri ai fostului Partid Șor, tergiversate
Procurorul General a remarcat că mai multe dosare inițiate pe numele unor membri ai fostului partid Șor sunt tergiversate în instanță și a venit cu un apel către reprezentanții organelor de drept.
„Vin cu un apel către toți procurorii, ofițerii și avocații. Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupări care sunt coordonate și finanțate din afara țării. Acestea utilizează toate instrumentele infracționale folosite în cadrul unui război hibrid, fără a ține cont de resurse materiale și financiare”, a afirmat Ion Munteanu.
„Știm că nu doar demnitatea noastră este pusă în joc, ci și existența noastră ca stat de drept. Sunt convins că vom trece peste aceste provocări fără precedent, dar va fi necesar să ne angajăm într-un dialog mai sincer și deschis în tot ce înseamnă modificări legislative și procesual penale”, a spus Ion Munteanu.
În prezent, organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la scrutinul din această toamnă.