Ancheta biroului procurorului general asupra organizației Trump, care se desfășoară din 2019, va continua, de asemenea, ca o anchetă civilă. Procuratural a informat recent oficialii organizației Trump despre latura penală.

„Am informat Organizația Trump că investigația noastră asupra organizației nu mai este de natură pur civilă. Acum investigăm activ Organizația Trump în calitate de criminal, împreună cu DA din Manhattan (…). Nu avem niciun comentariu suplimentar‟, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al lui James, Fabien Levy.

Fostul președinte, Donald Trump, a denunțat ancheta procurorului general ca fiind una politică.

Un semnal din ce în ce mai serios pentru fostul președinte,este cooperararea biroului procurorului general cu biroul procurorului districtului Manhattan. Acesta a derulat o anchetă amplă asupra organizației Trump și a analizat dacă compania a indus în eroare creditorii și companiile de asigurări cu privire la valoarea proprietăților și dacă a plătit impozitele corespunzătoare. Notificarea lui James trimisă organizației aduce un nou nivel de risc juridic potențial pentru fostul președinte, procurorul general fiind acum capabil să solicite pedepse penale ca parte a anchetei.

Biroul procurorului din districtul Manhattan, Cy Vance, examinează milioane de pagini de documente care includ declarațiile fiscale ale lui Trump.

Specialiști de la New York ajută procuratura districtuală

O echipă de anchetatori de la biroul procurorului general din New York, care cunosc în amănunt organizația Trump, s-a alăturat echipei procurorului districtual. Totodată procurorul general din New York continuă ancheta civilă.

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a declarat la ancheta Congresului, în 2019, că declarațiile financiare anuale ale lui Trump au umflat valoarea activelor sale pentru a asigura împrumuturi favorabile și acoperirea asigurărilor. În același timp acesta a diminuat valoarea altor active pentru a reduce impozitele pe proprietăți imobiliare.

Anchetatorii au destituit mai mulți oficiali ai organizației Trump, inclusiv Eric Trump, fiul fostului președinte și directorul financiar Allen Weisselberg. Vechiul avocat fiscal al lui Trump, Sheri Dillon, a fost de asemenea demis, dar statul spune că a refuzat să răspundă la anumite întrebări.

Mai multe tranzacții financiare ale proprietăților organizației Trump sunt examinate ca parte a anchetei, inclusiv Seven Springs Estate. Totodată 40 Wall Street, o clădire din Lower Manhattan, Trump International Hotel și Tower Chicago și Trump National Golf Club din Los Angeles.