Procurorul Emilian Eva a reclamat legea Anticorupție la CCR

Procurorul Emilian Eva a reclamat legea Anticorupție la CCR

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va lua, astăzi, din nou în discuție, cererea de respingere a controlului judiciar, prelungit pentru a treia oară, în dosarul în care fostul procuror DNA, Emilian Eva , este acuzat de fapte de corupție.

 Emilian Eva est cel care a instrumentat dosarul „Telepatia”, în care a fost judecat Dan Voiculescu. Instanța ICCJ a decis reaudierea unor martori la cererea fostului magistrat, dar și a procurorilor anticorupție care au instrumentat rechizitoriul. Pe de altă parte, fostul magistrat a ridicat la CCR o excepție de neconstituționalitate a unui articol privind Legea anticorupție. Dosarul este încă pe masa judecătorilor CCR pentru a fi soluționat, iar din complet va face parte și fostul șef al DNA, Daniel Morar. Emilian Eva a fost trimis în judecată, în stare de arest, urmată de control judiciar pentru luare de mită, spălare de bani, operațiuni financiare sau comerciale incompatibile cu funcția şi fals în declarații. Alături de el, au mai fost trimişi în fața instanței nepotul său, Ioan Eva, dar şi fiica sa, Bianca Mădălina, pentru mărturie mincinoasă.

A clasat un dosar penal al medicului pentru a-i trata o rudă

Procurorul este acuzat pentru că, în perioada mai-iunie 2014, i-a cerut unui medic din Iaşi, care avea în îngrijire o altă rudă a familiei Eva, să depună toate diligențele profesionale. Drept recompensă, Emilian Eva a dispus, printr-o ordonanță, clasarea unei cauze penale şi renunțarea la urmărirea penală a medicului respectiv, cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Potrivit DNA, clasarea dosarului a avut loc la patru zile de când i-a fost repartizat lui Emilian Eva. Ulterior, între august 2014 – ianuarie 2015, procurorul i-a cerut medicului, drept contraprestație pentru închiderea dosarului, diverse bunuri, sub formă de opere de artă, în valoare de 16.900 de euro, constând în trei picturi, dar şi sume de bani, sub forma unor împrumuturi fictive, în cuantum de 3.900 de euro, precum şi alte foloase necuvenite.

Ne puteți urmări și pe Google News