Procurorii Ţuluş şi Muscalu au fost confirmaţi pe post

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, ieri, propunerea Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a reînvestit în funcţia de conducere a Secţiei a 2-a din Direcţia Naţională Anticorupţie a procurorului Doru Florin Ţuluş. Un al nume vechi, titularizat este procurorul Gheorghe Muscalu.

Mandatul procurorului Ţuluş a încetat în noiembrie 2008, Predoiu, la vremea respectivă, membru al PNL şi ministru de Justiţie în Guvernul Tăriceanu, ezitând să prelungească mandatul acestuia. În acest al doilea mandat de ministru al Justiţiei, Predoiu nu a mai avut reticenţe, şi în urmă cu trei zile a cerut reconfirmarea lui Ţuluş pe post.

Dacă în octombrie 2008 Ţuluşi îşi încheia mandatul de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, criticat în termeni foarte duri de CSM acum a primit practic pe loc, toate avizele care erau necesare pentru numire. Ministrul Predoiu a susţinut cererea de numire, bazându-se tocmai pe cativitatea din vechiul mandat, deşi aceasta a fost sever criticată de CSM.

Revenire la pe funcţie Secţia pentru procurori a confirmat numirea în funcţie şi a lui Gheorghe Muscalu, în funcţia de şef al Serviciului de prevenire şi combatere a infracţiunilor de terorism şi a celor contra siguranţei statului din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală. Gheorghe Muscalu activează în structurile de conducere ale Ministerului Public din 1990.

Este cel care i-a luat dosarul de cercetare penală procurorului Cristian Panait, care efectua cercetări în cazul Alexandru Lele şi a unor conexiuni  care duceau la fostul prefect PSD de Bihor, Aurel Tărău, un apropiat al lui Adrian Năstase. Ulterior acestui demers Cristian Panait s-a sinucis. Un alt dosar celebru al procurorului Muscalu este "Cocaina pentru VIP-uri", în urma cercetării penale efectuate de acesta, Ion Ţiriac fiind aprope absolvit de vină.

Muscalu a mai fost acuzat a acoperit afacerile lui Omar Hayssam şi pe cele ale generalilor SRI din Prahova, acuzaţi că protejau contrabandiştii de combustibil. Pentru toate aceste erori Muscalu a fost sancţionat de CSM.

Reinvestiri  la DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului de Justiţie de reinvestire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie a procurorului Argentina Carmen Gâlcă ca procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

CSM a avizat şi numirea în funcţie a lui Laura Oprean, în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi a lui Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Acesta din urmă ocupa funcţia cu delegaţie.

CSM a dat avize şi pentru alte funcţii de conducere. Potrivit Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.