Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 „era necesară şi e firească” şi că este „păcat că a durat atât de mult”.
Pe de altă parte, Tudorel Toader a repetat că decizia CCR nu împiedică procurorii să ancheteze toate infracţiunile de drept comun. Procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat însă că decizia de a închide cea mai mare parte a anchetei vine ca urmare a deciziei CCR din luna februarie, de a interzice procurorilor să ancheteze aspecte care ţin de oportunitatea şi de legalitatea tehnică a adoptării unui act normativ. Totodată, din această cauză a fost declinată o parte a dosarului care privește infracțiunile de corupție despre felul în care a fost elaborată Ordonanța. Este vorba de schimbarea avizului dat de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
Ancheta fusese pornită de procurorii DNA, care au verificat aspecte care ţineau de procesul de avizare din Ministerul Justiţiei şi din Guvern a OUG 13, chemând la audieri mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Preluată de procurorii de la Parchetul General, chiar cu câteva zile înainte ca CCR să îşi anunţe decizia, ancheta viza 5 infracţiuni care erau suspectate să fi fost comise cu ocazia adoptării OUG 13.