El este cercetat de peste doi ani într-un dosar în care este suspect de trei infracţiuni pe care le-ar fi comis în perioada în care era ministru: luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. „Am primit solicitarea din partea DNA. Ea se va afla pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent de marţi (astăzi – n.r.)“, a precizat Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţ ilor.

O prevedere din Regulamentul Camerei Deputaţilor stabileşte că cererea de urmărire penală trebuie aprobată cu două treimi din voturile deputaţilor. La rândul lui, Miron Mitrea a afimat, la aflarea veştii, că îi este indiferent dacă parlamentul va da sau nu aviz pentru anchetarea lui. Potrivit actelor aflate la dosar, Miron Mitrea ar fi oferit funcţii în Ministerul Transporturilor lui Sergiu Sechelariu (fost secretar de stat) şi Irinei Jianu (fost inspector general de stat în construcţii), iar firmele acestora ar fi efectuat gratuit lucrări la o vilă din Snagov care aparţinea mamei deputatului PSD.

Aceleaşi firme au construit şi blocul lui Adrian Năstase din strada Zambaccian. DNA a început de două ori urmărirea penală faţă de Miron Mitrea în acest dosar, dar de fiecare dată ancheta a fost întreruptă de decizii ale Curţii Constituţionale.