PROCURORII din Constanța REFUZĂ DIALOGUL cu PREMIERUL Viorica Dăncilă. CONTESTĂ asociațiile profesionale care atacă Ministerul Public și cer EXCLUDEREA lor de la dezbateri

PROCURORII din Constanța REFUZĂ DIALOGUL cu PREMIERUL Viorica Dăncilă. CONTESTĂ asociațiile profesionale care atacă Ministerul Public și cer EXCLUDEREA lor de la dezbateri

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, care și-au suspendat activitatra pentru trei zile, protestează, din nou, luni după amiază, în timp ce, la guvern, premierul Viorica Dăncilă ar urma să discute cu reprezentanți ai asociațiilor de magistrați din România despre modificările la legile justiției. Procurorii constănțeni nu se simt reprezentați de asociațiile profesionale ale magistraților și consideră că acestea ar trebui excluse de la dezbateri.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța informează, printr-un comunicat de presă că nu se simt reprezentați de asociaţiile profesionale Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, “iar orice discuţie cu doamna prim ministru trebuie să plece prin excluderea reprezentaţilor celor trei asociaţii profesionale sus-menţionate de la dezbateri”. Procurorii constănțeni amintesc faptul că “reprezentaţii acestor asociaţii profesionale au lansat în mod constant atacuri nefondate, la limita codului deontologic, împotriva Ministerului Public – PICCJ, DNA – şi a conducerii acestuia.”

Totodată deşi, pe parcursul modificărilor legilor justiţiei, au susţinut în mod vehement principiul separării carierelor, nu au avut nimic de contestat atunci când secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost compusă – atât conducerea cât şi procurorii cu funcţii de execuţie – din procurori numiţi de comisii constituite în majoritate din judecători sau persoane numite prin votul eminamente politic al Senatului României, încălcându-se astfel principiul separării carierelor.

Văzând valul de nemulţumire din rândul magistraţilor în urma adoptării OUG nr.7/2019, reprezentanţii acestor asociaţii s-au grăbit să fure startul şi au anunţat că actul normativ prezintă deficienţe, încercând astfel să-şi legitimeze existenţa şi poziţiile publice, prin poziţionarea alături de magistraţii nemulţumiţi, deşi până la acest moment nu au avut nimic de contestat cu privire la încălcarea principiului separării carierelor, care era deja încălcat de legislaţia în vigoare, în detrimentul carierei magistratului procuror.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa nu sunt membri ai asociaţiilor profesionale Forumul Judecătorilor din România, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie, aceste din urmă asociaţii au revendicări ce concordă cu cele ale procurorilor din cadrul instituţiei noastre.

Singurii reprezentanţi legitimi şi necontestaţi ai procurorilor sunt membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi timp, apreciem că, condiţiile minimale de la care trebuie să plece orice negociere cu doamna prim ministru sunt abrogarea de îndată a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia chestiunilor referitoare la admiterea la Institutul National al Magistraturii, şi prezentarea unui act al Guvernului României, prezentat public societăţii româneşti, eventual cu valoare juridică (memorandum, etc.) care să statueze un calendar relativ scurt, cu termene ferme, de adoptare a recomandarilor MCV, obligatorii pentru România potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României."