Procurorii bulgari cer ridicarea imunității parlamentare a ultranaționalistului Volen Siderov după ce a amenințat un diplomat francez

Procurorii bulgari cer ridicarea imunității parlamentare a ultranaționalistului Volen Siderov după ce a amenințat un diplomat francez

Procurorul general bulgar Sotir Ţaţarov a cerut miercuri ridicarea imunităţii parlamentare a liderului ultranaţionalist Volen Siderov, care a ameninţat un agent diplomatic francez şi a provocat un scandal luni seara la în oraşul Varna (est).

Siderov, liderul partidului Ataka, a fost inculpat pentru ''tulburarea ordinii publice şi uşoare violenţe împotriva unui agent'' de poliţie, a indicat Parchetul într-un comunicat de presă. El riscă până la cinci ani de închisoare.

În avionul care efectua cursa Sofia-Varna luni, Siderov l-a insultat şi l-a ameninţat pe un ataşat pe probleme de cooperare lingvistică al Ambasadei Franţei. În autobuzul care-i transporta pe pasageri către terminal a izbucnit o ceartă între trei deputaţi ai Ataka, printre care se afla şi Siderov, pe de o parte, şi alţi pasageri, de cealaltă. Disputa a continuat în terminal. ''Un poliţist a primit un pumn în faţă'' de la Siderov, potrivit Parchetului.

Marţi, Ambasada Franţei la Sofia a făcut apel la ''autorităţile bulgare să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica atingerile la adresa persoanei, libertăţii şi demnităţii agenţilor diplomatici''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parchetul bulgar a evocat miercuri ''acţiunile indecente, care încalcă în mod brutal ordinea publică, şi lipsa de respect faţă de societate'' din partea lui Siderov.

Deoarece parlamentul este în vacanţă, preşedintele lui, Mihail Mikov, poate decide să dea un răspuns cererii parchetului sau să aştepte şedinţa de miercurea viitoare.

Partidul Ataka dispune de 23 de deputaţi în parlament şi susţine tacit guvernul minoritar al premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, sprijinit oficial de socialişti şi liberali.