Procurorii anticorupţie i-au făcut dosar fostului lor şef

Fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, este suspectat de implicare în muşamalizarea dosarului privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Potrivit agenţiei Mediafax, DNA a închis dosarul privind falimentarea BIR în urmă cu o săptămână şi a scos de sub urmărire penală, din lipsă de probe, cele 14 persoane care au fost învinuite, printre care doi foşti viceguvernatori ai Băncii Naţionale a României (BNR), mai mulţi judecători, avocaţi şi lichidatori judiciari. Prin aceeaşi rezoluţie, procurorul DNA a disjuns însă într-un dosar separat unele fapte ale fostului şef al PNA, Ioan Amarie, suspectat de implicare în muşamalizarea cazului, pe care l-a trimis la Parchetul General.

Au dispărut acte din dosar Procurorii cercetează de opt ani modul în care s-a declanşat şi derulat procedura de falimentare şi lichidare judiciară a BIR, după ce mai mulţi acţionari ai băncii au formulat plângeri penale în care au reclamat ilegalităţi în acest proces. O primă anchetă a fost derulată de procurorii anticorupţie în perioada în care şeful lor era Ioan Amarie şi s-a finalizat, în toamna lui 2005, cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP).

Cu doi ani înainte însă, în acest dosar se începuse urmărirea penală in rem - faţă de fapte şi nu faţă de persoane - şi ulterior se efectuase şi o expertiză financiar-contabilă. Pe parcursul anchetei, rezoluţia prin care se începuse urmărirea penală a dispărut din dosar şi nu a mai fost găsită. Prin urmare, s-a considerat că urmărirea penală nu a fost începută niciodată în acest dosar, ceea ce a dus la anularea expertizei financiare.

Anchetă redeschisă

Soluţia de NUP dată de procurori la finalul primei anchete a fost contestată de acţionarii BIR la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în toamna lui 2006, a admis contestaţia acestora şi a cerut DNA să reia ancheta în acest caz şi să înceapă urmărirea penală faţă de 14 persoane implicate în falimentarea BIR.

Aceştia sunt: Emil Ioţa Ghizari şi Mihai Bogza, foşti viceguvernatori ai BNR acuzaţi că ar fi comis un abuz în serviciu atunci când au declanşat falimentul BIR, judecătoarele Maria Năvală, Cristina Petrovici şi Anca Bumbuluţ de la Tribunalul Bucureşti, suspecte de luare de mită, avocaţii Arin Stănescu şi Călin Zamfirescu - fost preşedinte al Uniunii Avocaţilor din România, şi şapte angajaţi ai firmei Reconversie şi Valorificare Active (RVA), societatea de lichidări judiciare care a vândut ulterior activele BIR, încasând un onorariu în valoare de peste 10 milioane de lei (aproape 108 miliarde de lei vechi).