Republica Moldova. Procurorii cu abateri disciplinare nu vor mai putea demisiona onorabil, după ce vor fi notificați să se prezinte în fața Comisiei Vetting. Prevederea se regăsește într-o hotărâte aprobată de Executiv.
Executivul a dat undă verde unui document care precizează modalitățile de aplicare a legislației în situațiile în care procurorii, care au primit notificările de evaluare extraordinară a integrității etice și financiare, decid să-și depună demisia după ce primesc notificările de la Comisia Vetting.
Ministra Justiției anunță noile reguli de joc pentru procurori
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a explicat că prevederile aprobate vor clarifica unele situații nereglementate de cadrul legal.
„În situația în care în privința unor procurori sunt desfășurate proceduri disciplinare, nu înseamnă că acestea încetează odată cu depunerea demisiei. Va urma schimbarea demisiei onorabile în cazul în care va fi constatată o abatere disciplinară”, a concretizat ministra Justiției.
Nepromovarea, egală cu eliberarea din funcție
Zece procurori anticorupție au plecat din sistem înainte de evaluarea externă care a început, în ianuarie curent, cu angajații Procuraturii Anticorupție. Șefa instituției, Veronica Dragalin, a anticipat un posibil exod al angajaților.
„Există reticență din partea procurorilor care au îndoieli că va fi un proces obiectiv și va livra un rezultat corect. Din discuțiile pe care le am cu procurorii, din sondajele anonime pe care le fac periodic, știu că sunt procurori care își vor da demisia în loc să meargă la vetting”, a declarat Veronica Dragalin.
După plecări, în fața comisiei vor ajunge 59 de procurori anticorupție. Totodată, vor fi evaluați și procurorii care întrunesc criteriile, dar sunt suspendați din funcție.
Nepromovarea Vetting-ului poate avea urmări dramatice pentru cariera procurorilor cu probleme de integritate. O decizie nefavorabilă va avea ca efect eliberarea din funcție a procurorului. Totodată, acesta va fi lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror. Precum şi alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.