Numai în Berlin, circa 8500 de mandate de arestare nu au fost încă puse în executare, spune Knispel, citat de revista Focus, care adagă că mediul infracțional din oraș „își bate joc de sistemul judiciar”.

Knispel a făcut aceste declarații  la o emisiune televizată. El a mai spus că lipsa de resurse face ca analize precum testele ADN să dureze între doi și trei ani, din cauza lipsei de personal calificat și de resurse.

O altă problemă o reprezintă numărul judecătorilor berlinezi care se vor pensiona în anii următori. Knispel spune că numeroși avocați nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a deveni judecători, iar cei care le îndeplinesc preferă totuși să lucreze în mediul privat.

Procurorul a exemplificat cu crima recentă asupra politicianului Walter Lübke, din CDU, asasinat de un bărbat presupus a avea legături cu neo-naziștii. Knispel a spus că suspectul a reușit să se strecoare prin rețeaua aparatului de poliție și să fugă.

Politicienii germani au făcut apel la o reprimare a extremismului de dreapta, după asasinat, iar fostul secretar general al CDU, Peter Tauber a cerut chiar guvernului să interzică drepturi elementare precum cel de expresie, libertatea presei sau drepturile de proprietate ale extremiștilor asupra bunurilor lor.

Totuși, Knispel a declarat că o asemenea operațiune nici măcar nu ar fi posibilă, deoarece ar fi ca și când ai folosi un pahar ca să oprești ploaia să cadă, nu doar în Berlin ci în toată Germania.

O altă problemă majoră a poliției din Berlin o reprezintă influența tot mai mare a bandelor criminale arabe, care extorchează și amenință ofițerii ce investighează ilegalitățile lor.

O scurgere de informații din 2017, arăta cum un instructor de la Academia de Poliție era îngrijorat de infiltrarea apropiaților clanurilor arabe și a altor imigranți în rândurile poliției.

Instructorul se referea la o clasă de elevi-imigranți pe care o avea în programul de instruire, pentru a-i forma ca ofițeri de poliție.

„Nu sunt colegii mei, sunt inamici. Sunt inamici în rândurile noastre și nu am mai resimțit niciodată o asemenea ostilitate în vreo clasă.”