Procuratura rusă cere interzicerea încă unei organizaţii pentru drepturile omului: „Reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei”

Procuratura rusă cere interzicerea încă unei organizaţii pentru drepturile omului: „Reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei” Sursa: Arhiva EVZ

Procuratura Generală din Federaţia Rusă solicită interzicerea activităţii pe teritoriului Rusiei a grupului internațional pentru drepturile omului „Agora”.

Procurorii ruşi îşi motivează solicitarea că „activitățile organizației reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității Rusiei”. Organizaţia oferea asistenţă juridică gratuită pentru reprezentanţii opoziţiei şi ai celor care şi-au expus public opiniile anti-război.

Au oferit asistență juridică opoziției cu o poziție pronunțată anti-rusă”

Agenţia de presă pro-Kremlin TASS informează că Procuratura Generală a Rusiei le-a declarat că activitățile grupului internațional pentru drepturile omului „Agora” sunt nedorite pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Pe baza rezultatelor studiului materialelor primite, Procuratura Generală a Federației Ruse a decis să recunoască activitățile Fundației Law Sofia (Fundația Pravo Sofiya, grupul internațional pentru drepturile omului Agora), Bulgaria ca nedorite pe teritoriul Federația Rusă”, scrie agenţia TASS.

Procuratura Generală a Rusiei a remarcat că activitățile organizației reprezintă o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității Rusiei. „În activitățile sale, organizația se concentrează pe evidențierea și replicarea faptelor de presupusă încălcare a drepturilor și libertăților cetățenilor din Rusia, oferind asistență juridică opoziției cu o poziție pronunțată anti-rusă, inclusiv susținători ai organizațiilor recunoscute ca extremiste”, se arată într-un comuncat al Procuraturii ruse, distribuit de TASS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procuratura Generală a mai anunţat că informațiile despre decizia în privinţa grupului „Agora” au fost trimise Ministerului Justiției al Rusiei pentru a fi inclusă în lista organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale ale căror activități sunt recunoscute ca nedorite pe teritoriul Federației Ruse.

Vânătoarea celor care manifestă o poziţie anti-război şi anti-Kremlin

Dacă până la declanşarea războiului în Ucraina organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului şi libertatea de exprimare activau în Rusia în condiţii dificile, fiind persecutate, începând cu februarie 2022 autorităţile ruse au pornit o adevărată vânătoare împotriva tuturor organizaţiilor care au o poziţite ce nu corespunde cu cea a Kremlinului. A fost interzisă activitatea sau au fost declarate agenţi străini mai multe organizaţii neguvernamentale, centre de cultură şi artă, şi-au suspendat activitatea instituţii de presă, au fost desfiinţate barourile avocaţilor care acordau asistenţă juridică reprezentanţilor opoziţie.