Secția I Penală a Tribunalului București (TB) a luat o decizie importantă pentru evoluția dosarului HexiPharma. Pe 22 iunie, judecătorul de Cameră Preliminară a hotărât să respingă toate obiecțiile ridicate de inculpați și să trimită rechizitoriul spre judecare.
Probabil că primul termen va fi undeva în toamnă și procesul va dura cel puțin câțiva ani. Pe 7 martie, procurorii Parchetului General au acuzat firma Hexi Pharma de 340 de infracțiuni de înșelăciune și de participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Vor fi judecați și foștii directori Flori Dinu și Mihail Leva. Dan Condrea, considerat creierul afacerii, nu a fost trimis în judecată, el murind înainte de terminarea dosarului, într-un accident de circulație considerat de procurori sinucidere. Dinu, Leva și Hexi sunt acuzați că au vândut produse cu mențiuni mincinoase pe etichete sau care aveau efecte mult sub cele cerute de standarde.
Infecțiile intraspitalicești, produsul unui întreg sistem
Din rechizitoriu rezultă că procurorii nu au date că persoanele infestate în spitalele care folosesc sau au folosit produsele Hexi Pharma sunt victimele exclusive ale dezinfectanților neconformi standardelor, ba, mai mult, procurorii spun că studiile de specialitate la care au avut acces descriu infecțiile intraspitalicești ca fiind produsul unui întreg sistem, de la clădirile și ustensilele vechi până la numărul prea mic de specialiști epidemiologi angajați la cele 340 de unități sanitare care au avut contracte cu companiile lui Dan Condrea. Totuși, este de remarcat că doar 132 de spitale s-au constituit părți civile în procesul care va urma. Afirmația ciudată a rolului jucat de cadrele medicale din unitățile care au cumpărat produsele Hexi în răspândirea bolilor nosocomiale o găsim la descrierea faptelor de zădărnicire a combaterii bolilor de care este acuzată persoana fizică Hexi Pharma. Fapta se reține în formă continuată, rezoluția infracțională fiind în mod evident unică.