Probleme teribile pentru vindecații de COVID-19 Devin dependenți!

Stock photo portrait of a Caucasian adult woman in black respiratory mask, blue robe and rubber glove showing stop gesture at camera with her hand. Stop coronavirus concept. Copy space.

Pacienții care s-au vindecat de coronavirus se confruntă cu noi probleme. După ce au depășit unul dintre cele mai critice momente din viața lor, foștii pacienți se confruntă cu o problemă mult mai gravă.

Viața post-coronavirus nu pare să fie tocmai ușoară, iar probleme se țin lanț pentru foștii pacienți care au ajuns în spital după ce au fost infectați cu virusul chinezesc. După ce au câștigat lupta cu virusul nemilos, mai mulți ieșeni au avut nevoie de luni întregi de recuperare și au rămas dependenți de tuburile de oxigen.

Zeci de pacienți din Iași, dintre care mulți tineri, fără alte probleme medicale, au avut parte de o mulțime de probleme după ce s-au vindecat de COVID. Aceștia au plecat din spital cu tuburile de oxigen după ei, fără de care abia puteau face doi pași.

Medicii susțin că pacienții au trecut prin clipe de coșmar

„Există pacienți care se recuperează complet și pacienți care rămân cu sechele în urma infectării cu COVID-19. Pacienților li se recomandă să revină la spital după 14 zile de la externare, pentru reevaluare. Majoritatea care au revenit la control au avut nevoie de recuperare respiratorie și, totodată, de concentrator de oxigen la domiciliu.

Durata de recuperare diferă de la persoană la persoană și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Din păcate, avem și mulți tineri care nu suferă de alte comorbidități. Aceștia au devenit dependenți de concentratorul de oxigen”, a spus dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, potrivit biz.ro.

Nu mai pot să respire normal

„Mulți pacienți cred că au scăpat de COVID-19, dar revin la spital atunci când sesizează că nu respiră bine sau că, atunci când sunt implicați în activitățile zilnice, obosesc foarte repede. Acestor pacienți li se fac o serie de analize, de teste. În urma acestor investigații se stabilește planul de recuperare a pacienților.

Se prevede pe lângă kinetoterapia respiratorie și un tratament inhalator și, după caz, concentrator de oxigen la domiciliu. Pentru unii pacienți, chiar și pentru cei fără alte comorbidități, COVID-19 s-a dovedit ca fiind o boală extrem de violentă. Majoritatea pacienților care au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au avut nevoie de recuperare respiratorie. La 20 la sută dintre pacienții cu COVID-19 internați la noi s-a constatat o convalescență de lungă durată”, a mai spus dr. Adrian Radu Crișan Dabija.