Pe piața mondială a zahărului, prețul acestui produs a scăzut destul de mult, iar acest lucru se poate vedea deja și la rafturile din marile magazine, unde un kilogram de zăhar abia dacă trece de doi lei și cincizeci de bani.
Dincolo de ceea ce pot observa consumatorii, marii producători de zahăr susțin că această industrie se află într-o criză fără precedent, din cauza supraproducției, dar și datorită epidemiei mondiale de coronavirus, fapt ce i-a făcut pe oameni să își schimbe comportamentul de consumator.
De exemplu, la bursa de la New York cotaţiile la zahăr s-au prăbuşit la începutul anului, pe măsură ce pandemia de coronavirus a redus cererea pentru alimente şi combustibili. În plus, trestia de zahăr, materia primă din care se produce zahăr, este utilizată în Brazilia şi pentru a produce etanol, prețul fiind unul foarte atractiv pentru acest produs.
Specialiștii ne atrag atenția de exemplu, că întreaga industrie de cofetărie a avut de suferit foarte mult, ca urmare a faptului că oamenii nu mai frecventează aceste locații și nici nu mai cumpără prăjituri, așa cum o făceau înainte de pandemie.
Astfel, toate astea duc la o criză enormă în industria zahărului, unii analiști fiind de părere că omenirea va fi afectată de o criză de supraproducție, care va duce la ieftinirea zahărului, dar și la faptul că fermierii nu vor mai cultiva sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, din care se produce acest produs. Pe de altă parte, există alte voci care susțin că se va ajunge la un deficit de zahăr, în perioada următoare.
Analizele pieței mondiale
Producţia mondială de zahăr ar urma să fie mai mică decât cererea, cu până la 1,1 milioane tone în sezonul următor, susţine Patricia Luis-Manso, directorul departamentului de analiză pe agricultură de la S&P Global Platts. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de John Stansfield, unul din cei mai experimentaţi analişti de la Group Sopex, care susține că Brazilia, cel mai mare producător din lume a redus deja motoarele.
De cealaltă parte, Raissa Cury Pires da Silva, director de cercetare la firma de trading ED&F Man, susține că lumea se va confrunta cu un al doilea an de surplus de zahăr.
"Avem două semnale pesimiste foarte puternice", a spus Luis-Manso, referindu-se la noi reduceri ale cererii şi la capacitatea Braziliei de a produce mai mult zahăr. "Ambele semnale au potenţialul de a rezolva acest deficit fără nicio majorare semnificativă de preţ. De acea cred că acest deficit este mult prea mic pentru a fi semnificativ", adaugă Patricia Luis-Manso.
Bloomberg atrage atenția însă la un alt aspect și anume la faptul că oamenii încep se renunțe la acest produs, pentru a avea parte de o viață mai sănătoasă. Peste acest fenomen a venit și pandemia de coronavirus care a dus la scădere a cererii de zahăr cu 2,5 milioane de tone, comparativ cu prognozele de dinainte de Covid-19, şi noi reduceri sunt aşteptate pentru perioada următoare. Europa este una din pieţele unde cererea de zahăr a fost afectată în mod deosebit, cu o reducere potenţială de până la 500.000 de tone, peste prognozele Comisiei Europene, susţine John Stansfield.
"Mizăm pe o reducere a consumului cu peste trei milioane de tone în acest an şi pe revenirea zonei de centru-sud din Brazilia spre o producţie de trestie destinată mai mult producţiei de zahăr. Toate aceste modificări au pus capăt viziunii referitoare la un deficit pe care o aveam la începutul anului", a spus Raissa Cury Pires da Silva.