Evenimentul Zilei > Politica > Probleme în Comisia de control al SRI. Liviu Dragnea, împiedicat să participe la audieri?
Probleme în Comisia de control al SRI. Liviu Dragnea, împiedicat să participe la audieri?

Probleme în Comisia de control al SRI. Liviu Dragnea, împiedicat să participe la audieri?

Președintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, și vicepreședintele forului legislativ, deputatul ALDE Marian Cucșa, declarau, zilele trecute, că au primit mai multe documente despre activitatea fostului director SRI, George Maior, chiar de la instituție, și că se lucrează la un raport amplu pe această temă.

Deputatul USR Lucian Viziteu, membru în forul legistativ care controlează activitatea SRI, acuză conducerea Comisiei „manipulează și induce în eroare opinia publică”, cu scopul de a susține „declarațiile halucinante” liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

 

Viziteu susține că Marian Cucșa a lansat în presă informații false și că nu este cert dacă informațiile transmise de SRI se referă la activitatea lui George Maior. „Domnul Cucșa declară public că la comisie au venit mii de pagini ce privesc activitatea fostei conduceri a SRI și în special a fostului director, George Maior. În realitate, miile de pagini despre care vorbește domnul Cucșa nu au fost încă analizate în comisie, așa cum chiar el admite, astfel încât nimeni din comisie nu poate spune încă dacă acele mii de pagini privesc activitatea lui George Maior sau alte chestiuni ce țin de activitatea serviciului. De altfel, din corespondența oficială cu SRI am fost informați că documentele privesc relația inter-instituțională dintre SRI și alte instituții ale statului român”, a transmis deputatul.

 

Liderul USR spune că Marian Cucșa a vorbit despre documente oficiale în necunoștință de cauză, pentru că, susține deputatul, vicepreședintele Comisiei nu le-ar fi citit.

 

Viziteu a mai tarnsmis că Manda și Cucșa blochează audierea unor persoane care vor să participe la audieri în Comisie, inclusiv Liviu Dragnea. „Le transmit încă o dată domnilor Manda și Cucșa, că dacă vor să facă un control parlamentar real la Serviciul Român de Informații să nu mai blocheze controlul specific la unitățile SRI și nici să nu mai blocheze audierea unor persoane care și-au arătat deja dorința de a veni la comisie, așa cum este chiar domnul Liviu Dragnea”, susține liderul USR.

 

 

 

 

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a discutat, la finalul lunii trecute, Raportul făcut în cazul fostului șef al serviciului, George Maior. Acesta a fost audiat de comisie în 4 septembrie, după ce fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat, tot în comisie, în luna aprilie, că fostul șef al SRI a intervenit în activitatea Agenției și a comandat dosare pentru mai mulți politicieni, printre care și Klaus Iohannis și Eduard Helvig. Georgescu mai spunea că relația cu Maior a fost apropiată. Aceasta a negat și a spus că-l cunoaște vag pe Georgescu, chiar dacă a fost prezent la ziua de naștere a acestuia. În septembrie, și directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat în Comisia parlamentară de control a SRI mai mult de opt ore.