Probleme financiare la CNAS. Cheltuielile, mai mari decât cele prevăzute

Sursa foto: Chode | Dreamstime.com

Casa Națională de Asigurări de Sănătate se confruntă cu probleme financiare. Conform unei anexe la memorandumul „Stabilirea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna august 2024“, instituția ar fi cheltuit o sumă uriașă în primele șase luni ale anului. Astfel, CNAS s-ar îndrepta către faliment.

CNAS, la un pas de faliment

Datele din document arata că instituția se confruntă cu mari probleme financiare. Astfel, în șase luni, CNAS ar fi cheltuit suma prevăzută pentru  aproape opt luni de activitate.

De altfel, nu este prima dată când Casa Națională de Asigurări de Sănătate ajunge într-o astfel de situație. În ultimele luni ale anului 2023,  instituția nu mai avea bani.

Cheltuieli uriașe

Potrivit documentului, CNAS a folosit 61% din creditele de angajament. De asemenea, peste 63% din creditele bugetare au fost cheltuite în primele șase luni. La finalul anului trecut, instituția a trecut printr-un episod similar, moment în care salariile din spitalele au fost plătite cu mari eforturi.

CNAS, Sursa foto: Arhiva EvZ.

În ultima lună a anului trecut, bugetul alocat unităților spitalicești din Capitală era de 300 de lei. Conform documentului provenit de la ministrul Boloș, cheltuielile legate de personal, subvenții și asistență socială ar fi mult mai mari decât cele anticipate, arată Defapt.ro.

CNAS ar putea ajunge în situația de anul trecut

În dreptul ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, execuția este mai mare în raport cu prevederile anule. Diferențele se pot observa în cazul cheltuielilor de personal, care au un procent de 53,36%.

În cazul subvențiilor, procentul ajunge la 65,22%, iar la capitolul „Asistență socială”, cheltuielile ating 56,86%.

În cazul Ministerului Dezvoltării, execuția înregistrată este de 72,64%.  Astfel,  Programul Național de Dezvoltare Locală, care cuprinde două etape, au fost efectuate deschideri de credite de 1.158.170 mii lei. Suma a fost alocată pentru primul semestru al anului în curs și reprezintă 87,15% din cheltuielile anuale.

De asemenea, în cazul programului„Anghel Saligny”, suma ajunge la 4.645.335 mii lei.