O analiză a dosarelor medicale ale pacienților recuperați după COVID-19 dezvăluie un risc masiv de complicații cardiovasculare, pe parcursul a 12 luni de la infectare. Supraviețuitorii COVID, CU 55% mai predispuși la accidente cardiovasculare grave, arată un studiu publicat în Nature Medicine.
Autorul principal al studiului, Ziyad Al-Aly " de la Universitatea Washington, a declarat: "Am vrut să ne bazăm pe cercetările noastre anterioare privind efectele pe termen lung ale COVID, analizând mai atent ce se întâmplă în inimile oamenilor".
"Ceea ce vedem nu este bun. COVID-19 poate duce la complicații cardiovasculare grave și la deces. Inima nu se regenerează sau nu se reface ușor după o afecțiune cardiacă. Acestea sunt boli care îi vor afecta pe oameni toată viața", a mai explicat acesta.
COVID-19 provoacă atac de cord, aritmii și alte boli de inimă
Cercetătorii americani au utilizat drept instrument de lucru, dosarele a aproximativ 150.000 de cazuri de COVID-19, ale pacienților din cadrul Departamentului pentru veterani al SUA.
Rezultatele arată că în perioada post-COVID , mai exact la 30 de zile după infecția inițială și până la un an mai târziu, pacienții au avut cu 72% mai multe șanse de a suferi de boli coronariene în comparație cu cei fără infecție cu SARS-CoV-2. Mai mult, aceștia aveau cu 52% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral și cu 63% mai multe șanse de a suferi un atac de cord.
Alte efecte nedorite ale infectării cu COVID care ar putea apărea sunt tulburări cerebrovasculare, disritmii, boli cardiace ischemice și non-ischemice, pericardită, miocardită, insuficiență cardiacă și boli tromboembolice, arată cei de la Universitatea Washington.
Pacienți fără un istoric medical cu boli de inimă, susceptibili de a le contracta post-COVID
Cel mai remarcabil este faptul că persoanele care nu au avut niciodată probleme cardiace și care au fost considerate cu risc scăzut dezvoltă, de asemenea, probleme cardiace după COVID-19", a mai spus cercetătorul Al-Aly.
"Datele noastre au arătat un risc crescut de afecțiuni cardiace pentru tineri și bătrâni; bărbați și femei; negri, albi și toate rasele; persoane cu obezitate și persoane fără obezitate; persoane cu diabet și cele fără; persoane cu afecțiuni cardiace anterioare și persoane fără afecțiuni cardiace anterioare; persoane cu infecții ușoare cu COVID și cele cu COVID mai grave care au avut nevoie de spitalizare pentru aceasta", afirmă omul de știință.
Oamenii de știință anunță demararea unor cercetări mai amănunțite, astfel încât riscurile privind sănătatea celor infectați cu acest virus să fie minimizate.
"O înțelegere mai profundă a mecanismelor biologice va fi necesară pentru a informa dezvoltarea de strategii de prevenire și tratament a manifestărilor cardiovasculare în rândul persoanelor cuCOVID-19", au transmis aceștia.