Evenimentul Zilei > Actualitate > Priveghiul care a durat 18 zile
Priveghiul care a durat 18 zile

Priveghiul care a durat 18 zile

Autorităţile au reuşit să ridice din casa Mariei Toma cadavrul fratelui acesteia, adus în ţară pe 21 februarie.

Scriitoarea Maria Toma (74 de ani) nu i-ar fi lăsat nici ieri pe poliţişti şi pe legişti să-i scoată din casă cadavrul fratelui său, decedat acum aproape trei săptămâni, în Statele Unite. Femeia a trebuit dusă, printre ţipete, la maşina poliţiei, pentru ca autorităţile să-şi poată face în sfârşit treaba. În tot acest răstimp, refuzase să-şi înmormânteze fratele, deoarece spera într-un miracol care să-l readucă la viaţă. Îi administra chiar un "tratament" în acest scop.

Marin Chirea, stabilit peste Ocean acum câteva decenii şi devenit între timp cetăţean american, a dorit să fie îngropat în ţara de origine. Sicriul a ajuns pe 21 februarie la locuinţa surorii sale, aflată în sectorul 1. De aici, povestea a început să se încâlcească: Maria Toma a scos imediat cadavrul din sicriul sigilat şi l-a aşezat pe pat.

"Sicriul gol a stat aruncat prin curte cam o săptămână. Nişte câini îşi făcuseră culcuş acolo. Habar n-am avut ce se întâmplă înăuntru", spunea ieri una dintre vecinele doamnei Toma.

Actele necesare înhumării se aflau în posesia bătrânei

Autorităţile au fost sesizate de fosta noră a bătrânei, Livia Ciolacu, speriată de posibilul risc de îmbolnăvire a persoanelor din jur. Intervenţia a fost întârziată însă de faptul că actele necesare înhumării – care trebuiau traduse – se aflau în posesia bătrânei. În plus, legea nu prevede vreun termen până la care trebuie să aibă loc înhumarea sau incinerarea, atâta vreme cât nu e dovedit pericolul sanitar.

În lipsa documentelor, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sectorul 1 au fost nevoiţi să ceară Parchetului Capitalei o adresă, pe baza căreia să poată elibera o a deverinţă de înhumare.

"Întreaga procedură va fi urgentată", a dat asigurări Carmen Udrescu, de la DGASPC Sectorul 1, care i-a însoţit ieri pe poliţiştii de la Secţia 4 şi pe legişti la domiciliul femeii.

Până ce situaţia va fi complet lămurită, cadavrul va sta la Institutul Naţional de Medicină Legală. "Vom încerca să respectăm dorinţa rudelor de a-l înmormânta la Craiova, acolo unde se află cavoul familiei. Vom rezolva între timp situaţia juridică", a mai explicat reprezentanta DGASPC Sectorul 1.