Priveghiul care a durat 18 zile

Priveghiul care a durat 18 zile

Autorităţile au reuşit să ridice din casa Mariei Toma cadavrul fratelui acesteia, adus în ţară pe 21 februarie.

Scriitoarea Maria Toma (74 de ani) nu i-ar fi lăsat nici ieri pe poliţişti şi pe legişti să-i scoată din casă cadavrul fratelui său, decedat acum aproape trei săptămâni, în Statele Unite. Femeia a trebuit dusă, printre ţipete, la maşina poliţiei, pentru ca autorităţile să-şi poată face în sfârşit treaba. În tot acest răstimp, refuzase să-şi înmormânteze fratele, deoarece spera într-un miracol care să-l readucă la viaţă. Îi administra chiar un "tratament" în acest scop.

Marin Chirea, stabilit peste Ocean acum câteva decenii şi devenit între timp cetăţean american, a dorit să fie îngropat în ţara de origine. Sicriul a ajuns pe 21 februarie la locuinţa surorii sale, aflată în sectorul 1. De aici, povestea a început să se încâlcească: Maria Toma a scos imediat cadavrul din sicriul sigilat şi l-a aşezat pe pat.

"Sicriul gol a stat aruncat prin curte cam o săptămână. Nişte câini îşi făcuseră culcuş acolo. Habar n-am avut ce se întâmplă înăuntru", spunea ieri una dintre vecinele doamnei Toma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actele necesare înhumării se aflau în posesia bătrânei

Autorităţile au fost sesizate de fosta noră a bătrânei, Livia Ciolacu, speriată de posibilul risc de îmbolnăvire a persoanelor din jur. Intervenţia a fost întârziată însă de faptul că actele necesare înhumării - care trebuiau traduse - se aflau în posesia bătrânei. În plus, legea nu prevede vreun termen până la care trebuie să aibă loc înhumarea sau incinerarea, atâta vreme cât nu e dovedit pericolul sanitar.

În lipsa documentelor, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sectorul 1 au fost nevoiţi să ceară Parchetului Capitalei o adresă, pe baza căreia să poată elibera o a deverinţă de înhumare.

"Întreaga procedură va fi urgentată", a dat asigurări Carmen Udrescu, de la DGASPC Sectorul 1, care i-a însoţit ieri pe poliţiştii de la Secţia 4 şi pe legişti la domiciliul femeii.

Până ce situaţia va fi complet lămurită, cadavrul va sta la Institutul Naţional de Medicină Legală. "Vom încerca să respectăm dorinţa rudelor de a-l înmormânta la Craiova, acolo unde se află cavoul familiei. Vom rezolva între timp situaţia juridică", a mai explicat reprezentanta DGASPC Sectorul 1.