Ce şanse mai are privatizarea Oltchim? Principalul acţionar minoritar al combinatului, PCC, consideră că noua decizie a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), de a vinde combinatul la pachet cu creanţele către Electrica şi AVAS, este una pozitivă.
"În opinia mea, este o decizie bună, potrivită pentru acest tip de afacere şi în acord cu standardele europene. Este doar păcat că această soluţie nu a fost luată cu mai mulţi ani în urmă, deoarece am fi salvat timp, o mulţime de bani, iar starea Oltchim era mult mai bună. În orice caz, este bine că avem acum o perspectivă clară, iar procesul de privatizare poate fi dus la capăt", a declarat pentru EVZ Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC.
Starea actuală a Oltchim face să nu fie înghesuială la oferte de cumpărare. Dintre acţionarii minoritari, singura propunere serioasă a făcut-o PCC. Va întârzia sau nu decizia OPSPI procesul de privatizare?
Licitaţia pentru privatizarea Oltchim urma să aibă loc pe data de 14 septembrie. Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a declarat pentru EVZ că "data limită pentru desemnarea câştigătorului este 18 septembrie 2012. Au fost cumpărate mai multe dosare de prezentare care cuprind şi caietul de sarcini al licitaţiei".
Remus Vulpescu declara însă recent pentru EVZ că nu vede în PCC un investitor potrivit. Constantin Roibu, directorul Oltchim, nu a dorit să comenteze efectul noii decizii a OPSPI.
"E treaba Ministerului ce face", a răspuns Roibu, care se află la conducerea Oltchim de 20 de ani, şi căruia i se datorează starea dezastruoasă în care se află acum combinatul.
Fără bani de producţie
Remus Vulpescu spune că nu se doreşte declanşarea insolvenţei la combinat. Dar dacă privatizarea nu reuşeşte, aceasta va fi singura soluţie. Combinatul a solicitat Ministerului Economiei un capital de lucru de 40 milioane euro, pentru a continua producţia, precum şi garanţii guvernamentale, pentru a lua alte credite de la bănci.
Cum nu există semne că Guvernul va răspunde pozitiv solicitărilor, dacă privatizarea eşuează, Oltchim se închide de la sine şi intră automat în insolvenţă.
Soluţia de vinde combinatul împreună cu creanţele pe care le are ar fi trebuit să apară cu mult timp în urmă, deoarece s-ar fi salvat timp
1,8 miliarde de lei
este
valoarea totală a datoriilor Oltchim către AVAS şi Electrica
Dacă se închide combinatul…
Circa 3.300 de angajaţi rămân pe drumuri. Aceştia ar deveni o povară pentru bugetul asigurărilor sociale, ce se adaugă pierderilor statului, care nu-şi va putea recupera creanţele.
Săptămâna trecută, Oltchim anunţase că va trimite în şomaj tehnic 500 de angajaţi, decizie asupra căreia a revenit ulterior. În caz de privatizare, combinatul se va afla în cea mai bună situaţie pentru a redeveni eficient.
Majoritatea activelor acestuia sunt gajate la bănci, cărora combinatul le datorează aproape 100 milioane de euro, aşa că nu se pune problema recuperării unor sume din vânzarea acestora.
Citiţi şi:

  • De ce îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim
  • Pierderile Oltchim din primul semestru au crescut de 2,5 ori