Evenimentul Zilei > Economie > SCANDAL LA PRIVATIZAREA Oltchim. CINE participă la licitaţia de mâine
SCANDAL LA PRIVATIZAREA Oltchim. CINE participă la licitaţia de mâine

SCANDAL LA PRIVATIZAREA Oltchim. CINE participă la licitaţia de mâine

Aceiaşi trei investitori au depus oferte pentru Oltchim astăzi. Este vorba de principalul acţionar minoritar al combinatului, firma germană PCC, omul de afaceri Ştefan Vuza şi realizatorul TV Dan Diaconescu.

Prima ofertă, cea mai veche, a fost depusă de acţionarul minoritar de la Oltchim, compania PCC, în data de 17 septembrie 2012. Compania a depus atunci trei plicuri, unul cu ofertă de cumpărare al ofertei AVAS, altul cu oferta de cumpărare a ofertei Electrica şi un altul cu oferta de cumpărare a pachetului de acţiuni de 54% deţinute de stat la Oltchim, a spus astăzi Remus Vulpescu, şeful OPSPI.

De asemenea, pe 17 septembrie s-a primit o ofertă a societăţii comerciale Aisa S.A. (deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza) de cumpărare a pachetului de acţiuni de 54% la Oltchim.Totodată, astăzi s-au primit de la Chimcomplex S.A., companie deţinută de acelaşi Ştefan Vuza, oferte de cumpărare ale creanţelor AVAS şi Electrica la Oltchim, precum şi o nouă ofertă de preluare a pachetului de acţiuni de 54%.

O altă ofertă a fost primită astăzi de la Dan Diaconescu, pentru preluarea pachetului de acţiuni de 54% al Oltchim S.A. "Toate ofertele vor fi luate la această fază în considerare", a spus Remus Vulpescu, şeful OPSPI. Acesta a spus că va propune Comisiei de Privatizare să ia în calcul oferta lui Dan Diaconescu, deşi a fost depusă cu 10 minute după expirarea termenului limită.

Potrivit Hotnews, cei trei înscrişi în cursă su tras la sorţi ordinea de participare la licitaţie de mâine. Dan Diaconescu a tras biletul cu numărul 1.

Rămâne sau nu Diaconescu în cursă?

Cu toate astea, potrivit lui Remus Vulpescu, şeful OPSPI, Dan Diaconescu ar fi depus oferta prea târziu, după ora limită (12.00), respectiv la ora 12.04.
Realizatorul TV pretinde că OPSPI l-a împiedicat să depună oferta în timp util. În plus, acesta pretinde că un investitor (din ceea ce a lăsat acesta să se înţeleagă ar fi vorba de gigantul rus Gazprom) i-ar fi trimis o oferta care are în vedere o viitoare asociere pentru Oltchim, dacă Dan Diaconescu va câştiga licitaţia.

Dan Diaconescu a depus o ofertă şi luni, însă ar fi retras acea variantă la ora 11.30, pentru a depune astăzi una îmbunătăţită, în care se pare că a dublat preţul de preluare pentru Oltchim.
Termenul limită de astăzi a fost al doilea deadline fixat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, după ce iniţial s-a mai depus un rând de oferte, pe data de 17 septembrie.

Lunea trecută, aceiaşi trei investitori s-au arătat interesaţi de Oltchim.

Mâine, la ora 12.30, va fi organizat la sediul OPSPI, licitaţia cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive.

Conform unei ştiri apărute ieri în ziarul Bursa, Ştefan Vuza şi-ar fi retras ofertele, din cauza unor cereri depuse de Dan Diaconescu în justiţie, prin care acesta din urmă cere suspendarea procesului de privatizare.

Însă, potrivit unui comunicat trimis de Ştefan Vuza, el avea de gând să prezinte astăzi o ofertă îmbunătăţită. "Amânarea privatizării Oltchim cu trei zile dus la schimbarea strategiei de ofertare, iar pe 20 septembrie, ne vom reînscrie la licitaţie cu o singură ofertă îmbunatăţită, cu care ne dorim să câştigam. Decizia de retragere a ofertelor Chimcomplex şi de îmbunătăţire a celor depuse de Aisa Invest a venit şi pe fondul declaraţiilor premierului României, care este dezinformat cu privire la capacitatea investiţională a ofertantului Chimcomplex", se arată într-un comunicat transmis de grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), deţinut de Ştefan Vuza.
Deşi au beneficiat de trei zile în plus pentru a depune oferte la Oltchim, cei care anunţaseră că sunt interesanţi de combinat nu au reuşit să vină cu oferte în timp util.
O companie care s-a arătat interesată de Oltchim a fost gigantul Gazprom. De asemenea, un potenţial ofertant era Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, potrivit economica.net. 
CITIŢI ŞI:

  • Terorism economic la Oltchim, marca Dan Diaconescu
  • Bătaie pe Oltchim până în ultima clipă! VUZA s-ar fi retras, dar gigantul ROSNEFT este interesat
  • Un ziarist din Vâlcea dezvăluie cum a devalizat Roibu combinatul Oltchim
  • PRIVATIZAREA OLTCHIM, AMÂNATĂ. Cine sunt cei trei investitori care au depus oferte de cumpărare
  • Dezvăluiri despre contractele dintre Oltchim şi o firmă controlată de Constantin Roibu
  • Angajaţii Oltchim au renunţat la grevă. Liviu Pop: „Vor fi oferite certitudini legate de procesul de privatizare”
  • PRIVATIZAREA OLTCHIM S-au vândut peste 10 caiete de sarcini
  • După 20 de ani, Oltchim are un nou director!
  • Oltchim a scăpat de Roibu, după 20 de ani
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: