În aprilie 1986, în trei zile de la producerea exploziei de la Cernobîl, au fost evacuați toți cei 50 de mii de locuitori ai orașului Pripiat. În urmă a rămas doar fantoma unui oraș, care a fost odată înfloritor și plin de viață.
Pripiat a fost fondat ca oraș sovietic nuclear în 1970, pentru a găzdui muncitorii care lucrau la Centrala Nucleară de la Cernobîl, din apropierea orașului. Numele i-a fost pus după râul Pripiat aflat în vecinătate și a fost recunoscut oficial ca oraș în 1979.
În scurt timp, datorită de-a lungul căii ferate care a stat la baza apariției acestui oraș, a fost construită o întreagă infrastructură, ceea ce a dus inevitabil la industrializarea zonei. Astfel, în 1986, orașul avea o populație de aproape 50 de mii de locuitori.
Viața acestor oameni și a orașului Pripiat a fost curmată în ziua de 26 aprilie 1986, când a avut loc explozia de la Cernobîl. Oamenii au fost evacuați în trei zile, iar în urmă au rămas străzi, blocuri, păpuși ciuntite, cărți, locuri de joacă, locuri abandonate și fără de viață.
Imaginile orașului fantomă au devenit virale, lăsând să se întrevadă tragismul și tristețea încapsulate în spațiu și timp.
În 2019, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a hotărât să transforme Cernobîlul în atracție turistică oficială. „Trebuie să dăm acestui teritoriu al Ucrainei o nouă viaţă. Până acum, Cernobîlul a fost o parte negativă a brand-ului ucrainean. E momentul să schimbăm acest lucru”, a declarat Zelenski în ziua în care a semnat decretul prezidențial.
În mod neașteptat, Pripiat este vizitat din ce în ce mai des de aventurieri dispuși să înțeleagă și să redea, într-un fel, viața acestui oraș fantomă.